GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu porasla 1,8 posto

Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu porasla 1,8 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 12:26
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u drugom je tromjesečju ove godine veća za 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno manja za 1,4 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u drugom su kvartalu bili ukupno vrijedni 6,62 milijarde kuna, od čega se 4,55 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,07 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u drugom kvartalu iznosila je 4,98 milijardi kuna, od čega se 2,06 milijardi odnosi na zgrade, a 2,92 milijarde kuna na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 60,5 posto izvedeno je na novogradnjama, a 39,5 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 43,3 posto radova izvršeno na zgradama, a 56,7 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u prvoj polovici godine veća je za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno veća za 4,7 posto.

Građevinski radovi u prvom polugodištu ove godine ukupno su bili vrijedni 12,6 milijardi kuna od čega se 8,88 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 3,77 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima. Vrijednost novih narudžbi iznosila je 10,55 milijardi kuna.

Statistika strukture vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima u prvom polugodištu, a prema vrstama građevina, pokazuje da se 32,5 posto odnosilo na nestambene zgrade, a 32,8 posto na radove na prometnu infrastrukturu odnosno ceste, mostove i sl.

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvih šest mjeseci slijede cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (16,8 posto) te stambene zgrade (14,8 posto).

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj
TRENDOVI
Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj
ZAGREB - Što će se događati na tržištu nekretnina? Hoće li cijene i dalje rasti? Kako do stana? Zašto su cijene starih stanova na neatraktivnim lokacijama prenapuhane?
Za sada nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji
ZASTOJ
Za sada nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj i dalje se suočavaju s ozbiljnim problemima u području stanogradnje.
Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine
TRENDOVI
Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine
BERLIN - Stanarine u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uvjetima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvješću udruženja banaka.
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
HOTELI
Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
RIJEKA - Hotel Jadran preživio je ne jedan nego dva svjetska rata, preživio je dvaput poprilično dramatične promjene društvenog uređenja, da bi tik uoči svog 110. rođendana napravio jedan od svojih najvažnijih iskoraka – postao je dijelom Tribute Portfolia, jednog od ogranaka hotelskog lanca Marriott, prema temeljitim i stručnim analizama jednog od najluksuznijih na svijetu.
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE