GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance

Rijeka privlači najprestižnije svjetske hotelske lance
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 17:23
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Hotel Jadran preživio je ne jedan nego dva svjetska rata, preživio je dvaput poprilično dramatične promjene društvenog uređenja, da bi tik uoči svog 110. rođendana napravio jedan od svojih najvažnijih iskoraka – postao je dijelom Tribute Portfolia, jednog od ogranaka hotelskog lanca Marriott, prema temeljitim i stručnim analizama jednog od najluksuznijih na svijetu.

Kako je tada, prigodom potpisivanja ugovora sa Silvijom Lovretom, potpredsjednicom razvoja za Središnju i Jugoistočnu Europu Marriott International, istaknuo Kristian Šustar, glavni izvršni direktor i član Uprave Jadran Hotela Rijeka, preuređenje tog hotela, čime će ući u Tribute Portfolio, bit će gotovo do Božića. Cjelokupni proces preuređenja potpisuje ugledni riječki arhitekt Saša Randić, dok je delikatni redizajn interijera povjeren amsterdamskom studiju Saar Zafrir Design koji je svoje prve poslove s uređenjem hotela imao prije nešto više od deset godina u Tel Avivu.

Posao mu se kasnije širi na Njemačku, u Berlin koji je sredinom prošlog desetljeća bio metropolom privlačnom za investicije u najrazličitije sadržaje, te širom Europe što donosi i brojne značajne nagrade. Zafrir se povezuje i s Brown hotelima koji su vlasnici riječke Jadran grupacije što ga u konačnici dovodi i u Rijeku. Priča je pomalo nestvarna jer Zafrirove kvalifikacije, stil rada i uspješnost su u velikoj mjeri nepovezive s riječkim gospodarskim i demografskim tokovima, ili s onim što volimo definirati – mentalitetom, piše Novi list.

Zafrir naime radi na lokacijama i u gradovima koji se samouvjereno uspinju na ljestvici najprivlačnijih odredišta Europe. I Jadran će za nekoliko mjeseci postati hotelom o kojem će se itekako, pa i zbog stila njegovog redizajna itekako pričati na najznačajnijim adresama, na važnim turističkim forumima. K tome, upravo najavljena investicija otvorila je vrata Marriotta što je također poprilično provokativna činjenica. Tim više što ulazak u taj hotelski lanac znači i dostupnost informacije o Jadranu kod 200 milijuna ljudi koliko ih se informira putem komunikacijskih sustava svih Marriottovih brendova.

No, kako se čini, što je uostalom istaknuo i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, koji je svojim dolaskom na potpisivanje ugovora između Brown Jadran Hotela i Marriotta još jednom istaknuo odlučnost u iskoraku Rijeke prema najvišim oblicima urbanog turizma, tradicionalni riječki skepticizam i nemala zatvorenost prema promjenama polako se ipak počinju mijenjati. K tome, jer važno je za priču, dodajmo da je ne tako davno, 1. srpnja 2021. godine otvoren i hotel Hilton Costabella, tako da se donedavno po hotelskom smještaju neprepoznatljiva Rijeka, u jednom je periodu bliske prošlosti bila zatvorena čak i Bonavija, sada nalazi u dva jako popularna i globalno raširena hotelska lanca.

Ono što slijedi, a jasno je komunicirano od strane menadžmenta Jadran Hotela, preuređenje je preostalih njihovih riječkih hotela. Prije svega Bonavije koja pak ove godine slavi 140. rođendan, no neće se predugo odgađati ni pretvaranje hotela Continental i Neboder u moderna zdanja. Dakako, za razliku od Jadrana i Bonavije koji su preuzeti u jako dobrom stanju, uostalom to i jest razlog da će se Jadran u svega nešto više od pola godine urediti u tolikoj mjeri da može biti dio Marriott sustava, s Neboderom i posebno s Continentalom to baš i neće ići tako lako, brzo i bez velikih ulaganja.

Ali ako Rijeka bude kao grad pratila sve ono za što se danas deklarativno zalaže, sasvim je jasno da će se to blagotvorno odraziti i na hotelsko poslovanje što bi Brown grupaciji koja se s hotelskim bussinesom osim u Izraelu i Hrvatskoj primjerice bavi i na Cipru te u Grčkoj, itekako potkrijepilo logiku velikih investicija u Rijeku.

Posvetimo li se statistici, dok smo lani bili poprilično skeptični po pitanju prezentacije rezultata turističkog poslovanja Grada Rijeke, ove godine se naša sumnjičavost povlači. Lani je naime bilo jasno da na veliki postotni rast broja noćenja u Rijeci utječu rezultati poslovanja Hiltona Costabella. Iako je bio otvoren 2021., tek je 2022. bila prva puna godina rada. I bila je ekstremno bolja od 2021. No 2024. godine prezentirani postotni rast za 2023. u odnosu na 2022. godinu već je nešto drugačija priča. Konkretno – 2023. ostvareno je bilo 657.864 noćenja, 15 posto više od ukupnog broja noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2022. godine. Dakle godine kad smo već imali razmahani Hilton. Nije taj broj noćenja neko, generalno gledano, veliko postignuće, to je primjerice rezultat i jedne nevelike Malinske, dok je u istom razdoblju Grad Krk ostvario 1,42 milijuna noćenja, ali daje razloga za nemali optimizam.

Ipak, dobre brojke nisu odmah i pokazatelj da se po pitanju riječkog turizma i njegovih sadržaja nešto dramatično promijenilo, već da su promjene nastupile dominantno zato što je u grad stigao novi sadržaj. Ovogodišnji turistički rezultati Rijeke u prvom kvartalu imaju sasvim drugačiju podlogu. Kako su nam prezentirali djelatnici TZ-a grada Rijeke predvođeni direktorom Petrom Škarpom, ove je godine do 31. ožujka ostvareno 30.227 dolazaka, što je 5 posto više nego u istom razdoblju lani. Noćenja je pak bilo 85.239, što je 4 posto više od ukupnog broja noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2023. godine. Postotni je rast dakle značajno smanjen, ali i dalje napreduje po stabilnoj stopi. Sasvim je sigurno da su i to bili pokazatelji koji su dali dodatni zamah i Jadran Hotelima kako bi i oni krenuli u značajnije investicije.


K tome, iako tako ne ističu u TZ-u grada Rijeke, nemali je upravo udio hotelskog smještaja i poslovanja u ukupnim turističkim brojkama grada na Rječini. Hotelskih je kreveta u Rijeci nešto manje od 30 posto što je u odnosu na cjelokupni hrvatski turizam – jako dobar podatak. Hrvatskoj naime kritično nedostaje kvalitetnih hotela, posebno onih povezanih u atraktivnim i globalno poznatim lancima, tako da se Rijeka i u tome ističe kao jako pozitivan primjer. Baš kao što fascinira podatak da je u zadnjih deset godina, s 2.029 kreveta 2013., u 2023. godini stigla na na 8.653 kreveta što predstavlja porast od nestvarnih 515 posto. Koliko je porasla vjera privatnog sektora u rast i privlačnost riječkog turizma još zornije pokazuju promjene u tom broju kreveta – 299 ih je bilo 2013. godine da bi se lani ta brojka zaustavila na – 5.266!

Sve su to dakle pokazatelji da se s turizmom u Rijeci događaju – ozbiljne promjene. Da to nisu više tek efektne predizborne natuknice, nego jasni pokazatelji sasvim drugačije percepcije Rijeke u međunarodnim investicijsko-turističkim krugovima.

Tagovi: rijeka, marriott, jadran, hoteli, šustar, bonavia, randić
PROČITAJ I OVO
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Vujović: Vlasnici polovnih stanova su često nerealni
ZAGREB - O visokim cijenama nekretnina i paradoksu da unatoč padu prometa cijene ne padaju, za središnji Dnevnik HRT-a govorio je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović.
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE