GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za sada nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji

Za sada nema znakova poboljšanja u njemačkoj stanogradnji
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2024 / 10:39
Autor: SEEbiz
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj i dalje se suočavaju s ozbiljnim problemima u području stanogradnje. Zahlađenje u tom sektoru se nastavlja, a više od polovice tvrtki (55,2 posto) u građevinskoj industriji u travnju je izvijestilo o nedostatku projekata izgradnje novih stambenih nekretnina, objavio je minhenski ekonomski institut Ifo.

Rezultati travanjske If ankete o gospodarskom raspoloženju među njemačkim tvrtkama nešto su bolji nego u ožujku, kada je postotak onih koji su se žalili na nedostatak novih projekata bio 56,2 posto. No situacija je još daleko od barem približno normalne. Ako se sredinom 2023. trećina njemačkih građevinskih tvrtki suočila s nedostatkom novih poslova u području stanogradnje, taj je postotak trenutno znatno veći.

"Građevinske tvrtke traže znakove nade u stambenom sektoru, ali kraj krize nije na vidiku", napisao je Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifu.

Još jedan problem s kojim se susreću građevinari u području izgradnje stambenih nekretnina je otkazivanje već izrađenih projekata. U travnju je 17,6 posto građevinskih tvrtki prijavilo odustajanje od poslova, što je manje nego u ožujku (19,6 posto) i na kraju 2023., kada je udio premašio 20 posto.

Iako se poslovni sentiment u sektoru stanogradnje znatno poboljšao u posljednja dva mjeseca, i dalje je duboko u negativnom području, s očekivanjima daleko od optimističnih.

Pokazatelj gospodarske klime u tom je sektoru u travnju iznosio minus 51,8 bodova, 6,6 bodova bolji nego u ožujku i 13,1 bod bolji nego u veljači, kada je dotaknuo dno s minus 64,9 bodova. Prije godinu dana, pak, iznosila je minus 35,9 bodova.

I u Njemačkoj, slično kao u Sloveniji, postoji manjak pristupačnih stanova, a visoke su i cijene stanarina u velikim gradovima. U međuvremenu, hlađenje njemačkog gospodarstva, trenutno visoke kamatne stope, sve veći troškovi i neučinkoviti državni poticaji koče građevinsku aktivnost i pogoršavaju problem.

Situacija je značajno bolja u području građevinskih inženjerskih tvrtki odn niske gradnje, poput raznih infrastrukturnih projekata u području cesta i željeznica. Samo 22 posto tvrtki prijavilo je neposlovnost u ovom dijelu građevinske industrije. Tvrtke povoljno ocjenjuju trenutnu situaciju, a očekivanja su pesimističnija, ali još uvijek ne toliko kao u stanogradnji i ostalim visokogradnjama.

Vrijednost pokazatelja gospodarske klime u niskoj gradnji u travnju je iznosila minus 11,3 posto, što je za 4,1 postotni bod lošije nego na početku godine i 6,7 bodova lošije nego prije godinu dana.

Ukupna vrijednost Ifovog pokazatelja gospodarske klime u sektoru građevinarstva u travnju je dosegla minus 28,5 bodova. Na početku godine iznosila je minus 35,9 bodova, au travnju prošle godine minus 17,4 boda.

Tagovi: NEKRETNINE, STANOGRADNJA, NJEMAČKA
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U prvom kvartalu građevinske usluge poskupjele prosječno 2,4 posto
GRAĐEVINA
Slovenija: U prvom kvartalu građevinske usluge poskupjele prosječno 2,4 posto
LJUBLJANA - Cijene građevinskih usluga u prvom tromjesečju ove godine bile su u prosjeku više za 2,4 posto nego u prethodnom tromjesečju.
Sulude cijene garaža u Beogradu
VAN PAMETI
Sulude cijene garaža u Beogradu
BEOGRAD - Najskuplji garažni prostor u Srbiji u prva tri mjeseca ove godine prodan je u beogradskoj općini Vračar po cijeni od 73.000 eura, objavio je Republički geodetski zavod.
Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u 2023. pala 7,2%
GRAĐEVINA
Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u 2023. pala 7,2%
PODGORICA - Vrijednost izvedenih građevinskih radova u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 654 milijuna eura, što je 7,2 posto manje nego 2022. godine, pokazuju podaci Monstata.
Zadar dobiva mega investiciju i sasvim novu vizuru
REVITALIZACIJA
Zadar dobiva mega investiciju i sasvim novu vizuru
ZADAR - Na zadarski kolodvor vlak je posljednji put ušao prije više od desetljeća. Otada je postojeća infrastruktura u gradskoj četvrti Arbanasi prepuštena propadanju.
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
GARAŽE
Nevjerojatne cijene garaža u hrvatskim gradovima
ZAGREB - Da su stanovi u Hrvatskoj iznimno poskupjeli i nije neka novost, no manje je poznato da su i obične garaže danas dostigle donedavne cijene stanova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE