GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eksplodirale cijene nekretnina u Balama

Eksplodirale cijene nekretnina u Balama
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 09:21
Autor: SEEbiz
BALE - Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije.

U 2023. je prosječna cijena novogradnje dostigla 2.250 eura po kvadratu, dok je u Zagrebu dostigla i 2.700, navodi DZS, a prenosi HRT.

U agencijama za nekretnine kažu da je cijena kvadrata u novogradnji od dvije do šest tisuća eura po četvornom metru, no ima i onih koji stoje po deset tisuća po kvadratu. Takvih nekretnina najviše ima na Jadranu. Na obali su cijene oko 30 posto više nego u ostalim dijelovima Hrvatske.

Najskuplji stambeni kvadrati u zemlji prodani su lani u općini Bale. Mjestašce je to od samo 1.300 stanovnika, no radi se o idealnom mjestu za mlade obitelji, investitore i strance.

Prosječna cijena kvadrata za 15 stanova jest 4839 eura.

“Moram priznati da je i mene iznenadilo taj podatak koji je izašao, očito je to podatak porezne uprave, a očito je cijela klima koja je stvorena u Balama, od funkcioniranja same gradske uprave”, rekao je načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Za razliku od drugih primjera, u Balama se građevinske dozvole izdaju u tek nekoliko dana. Općina se može pohvaliti efikasnom birokracijom i odličnom lokacijom.

“Svake godine cijene nekretnina u Rovinju rastu što utječe na cijenu nekretnina u Balama, odnosno daje im neku trajnu vrijednost. Druga stvar je miran ruralni život, a opet blizina razvijene obale”, rekla je agentica za nekretnine Tanija Čubrilo. Sada se ovdje traži kuća više.

Starogradska jezgra uskoro ide u obnovu, no u Balama nema apartmanizacije i pretjerane gradnje, dok je broj turističkih ležaja smanjen s deseti tisuća na četiri tisuće.

“Malo je mjesto, ja volim mala mjesta i za djecu, imam dva sina tako da za njih je za odrastanje super! Škola, vrtić, sve je blizu. I besplatno”, rekla je Tessa.

Socijalna politika u Balama je promišljena. I zemljišta su prodavana za kunu samo kako bi se privukli i zadržali mladi, dok luksuzne nekretnine privlače strance.

“Ne čudi me. Zašto? Pa zato što je sve išlo gore, a i Bale su sada jako popularne”, rekla je Ljubinka iz Rovinja. Neki pak smatraju da takva cijena za kvadrat bilo kakve star zgrade nije realna.

Tagovi: nekretnine, bale, istra
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
STANOGRADNJA
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
LJUBLJANA - U Sloveniji se lani gradilo oko 14.100 stanova, od kojih je do kraja godine završeno oko 4.900 stanova. 15 posto više nego lani.
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
RAST
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
LJUBLJANA - U Sloveniji je rast privatnih stambenih investicija u posljednje dvije godine ostao visok, unatoč zaoštravanju uvjeta financiranja, prema nalazima Banke Slovenije.
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
TRENDOVI
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
RIJEKA - Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.
U Hrvatskoj lani srušena 1092 stana
RUŠENJE
U Hrvatskoj lani srušena 1092 stana
ZAGREB - U Hrvatskoj su 2023. godine srušena 1.092 stana, pri čemu je 47,3 posto srušeno zbog gradnje novih građevina, 29,9 posto zbog elementarnih nepogoda, a zbog nezakonite gradnje njih 12,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
HNB: Rizik za financijsku stabilnost i daljnji rast cijena nekretnina
RIZICI
HNB: Rizik za financijsku stabilnost i daljnji rast cijena nekretnina
ZAGREB - Ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima blago je smanjena s umjereno povišene razine, no na rizik uz moguće geopolitičke eskalacije i dalje utječe nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, pri čemu na to tržište djeluje i investicijska potražnja za stambenim nekretninama sa svrhom kratkoročnog najma, objavio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE