GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine

Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 17:17
Autor: SEEbiz
BERLIN - Stanarine u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uvjetima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvješću udruženja banaka.

U prvom tromjesečju stambene nekretnine u Njemačkoj bile su 4,3 posto jeftinije nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je u srijedu udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Cijene najma novih stanova porasle su pak za 5,6 posto. Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vrijeme, procjenjuju u udruzi.

"Tržište najma stanova pod ogromnim je pritiskom. Potražnja uvelike nadmašuje ponudu", rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Troškovi gradnje značajno su porasli posljednjih godina zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno većih troškova rada i cijena građevinskog materijala.

U takvim je uvjetima broj građevinskih dozvola pao i potražnja je oslabila, što je rezultiralo nižim cijenama stambenog prostora, navodi vdp.

Prema bankarskom udruženju, najviše su pale cijene nekretnina u Muenchenu, za 5,3 posto.

Pad građevinskih aktivnosti istodobno produbljuje nestašicu stanova, podižući daljnji rast najamnina, što bi se moglo nastaviti još neko vrijeme.

Udruga procjenjuje da bi se cijene stambenih nekretnina u dogledno vrijeme trebale stabilizirati, za razliku od onih komercijalnih nekretnina, poput poslovnih zgrada i trgovačkih centara.

Cijene su u tom segmentu pale gotovo 10 posto na godišnjoj razini i još se ne nazire 'dno', kaže čelnik udruge.

Izračuni se temelje na poslovnim podacima više od 700 banaka aktivnih u financiranju nekretnina, a ne na ponudama kupnje i najma koji služe kao osnova statističkom uredu, napominju u vdp-u.

Tagovi: nekretnine, stanovi, najamnine
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
STANOGRADNJA
Slovenija: Prošle godine završeno 15 posto više stanova
LJUBLJANA - U Sloveniji se lani gradilo oko 14.100 stanova, od kojih je do kraja godine završeno oko 4.900 stanova. 15 posto više nego lani.
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
RAST
Slovenija: Rast ulaganja u stanove unatoč pooštrenim uvjetima financiranja
LJUBLJANA - U Sloveniji je rast privatnih stambenih investicija u posljednje dvije godine ostao visok, unatoč zaoštravanju uvjeta financiranja, prema nalazima Banke Slovenije.
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
TRENDOVI
Srpski kupci navalili na hrvatske nekretnine, najviše u ovim regijama
RIJEKA - Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.
U Hrvatskoj lani srušena 1092 stana
RUŠENJE
U Hrvatskoj lani srušena 1092 stana
ZAGREB - U Hrvatskoj su 2023. godine srušena 1.092 stana, pri čemu je 47,3 posto srušeno zbog gradnje novih građevina, 29,9 posto zbog elementarnih nepogoda, a zbog nezakonite gradnje njih 12,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
HNB: Rizik za financijsku stabilnost i daljnji rast cijena nekretnina
RIZICI
HNB: Rizik za financijsku stabilnost i daljnji rast cijena nekretnina
ZAGREB - Ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima blago je smanjena s umjereno povišene razine, no na rizik uz moguće geopolitičke eskalacije i dalje utječe nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, pri čemu na to tržište djeluje i investicijska potražnja za stambenim nekretninama sa svrhom kratkoročnog najma, objavio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE