GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada od trgovaca traži vraćanje starih cijena za 1.300 namirnica

Vlada od trgovaca traži vraćanje starih cijena za 1.300 namirnica
HITAN SASTANAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 14:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva tražit će od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 1300 namirnica koje se nalaze u aplikaciji 'Kretanje cijena' i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine, piše Jutarnji list

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Interspara i Tommyja, pozvani su sutra na sastanak u Ministarstvo, a sve se događa u trenutku kada Vlada ovaj tjedan donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesnosti hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju, piše Jutarnji list.

Sugovornici bliski Vladi ne govore pak što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na ovaj njihov zahtjev, već samo poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju.

Prema podacima iz aplikacije "Kretanje cijena", vidljivo je da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće.

Primjerice, pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za čak 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine.

Crveni luk, primjerice, skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto.

Tagovi: pojeftinjenej, cijene, maloprodaja, trgovina, Kaufland, KTC, Konzum, Lidl
PROČITAJ I OVO
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
RAST
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
SOLIN - AD Plastik Grupa je u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila neto dobit od 1,07 milijuna eura, što je 57,8 posto više u odnosu na prva tri lanjska mjeseca, dok su poslovni prihodi dosegnuli 42,4 milijuna eura ili 28,1 posto više, objavila je ta solinska kompanija u ponedjeljak.
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALITIČARI
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALIZA - Tijekom prvog tromjesečja 2024. Ericsson NT je zabilježio pad prihoda od 25% na godišnjoj razini, pad EBITDA-e od 21%, te neto dobit od 6,39 milijuna eura, što je smanjenje od 18% na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE