GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu

Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2024 / 12:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 210 milijuna eura, porasli su za 38,5 milijuna eura ili 22,5% u odnosu na usporedno razdoblje iz 2023. godine, dok je udio izvoza u ukupnim prihodima dosegnuo rekordnih 71,2%. Jedan od najboljih pokazatelja uzlaznog trenda svakako su novougovoreni poslovi koji iznose 387,2 milijuna eura, a od kojih 83,1% ili 321,9 milijuna eura zauzima izvozno tržište. Knjiga narudžbi, backlog, iznosi 1,6 milijardi eura i veća je za 177,2 milijuna eura, nego na kraju 2023. godine, dok ostvarena neto dobit iznosi 28,4 milijuna eura i gotovo je trostruko veća od ostvarenog rezultata u usporednom kvartalu prošle godine.

U prva tri mjeseca nastavljen je trend visoke potražnje za elektroenergetskom opremom, a tu su priliku maksimalno iskoristila društva Grupe KONČAR iz poslovnog područja prijenosa i distribucije električne energije. Pritom se kao najuspješnije društvo ističe KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori, koje je u promatranom razdoblju ostvarilo izvrsne rezultate u svim segmentima poslovanja. Visoka potražnja posebno se ističe na tržištu Europske unije, gdje KONČAR i dalje bilježi rast u realiziranim, ali i novougovorenim poslovima. Točnije, učešće zemalja Europske unije u ukupno ugovorenim poslovima na izvoznim tržištima iznosi gotovo 84%. Nadalje, odlični prodajni rezultati omogućili su snažan rast profitabilnosti. Uz izvrsnu neto dobit, ostvarena EBITDA iznosi 34,9 milijuna eura, dok je EBITDA marža dosegnula rekordnih 16,6%.

„Posebno nas veseli činjenica da novougovoreni poslovi i dalje rastu znatno više od prihoda, a u otvorenim obvezama, backlogu, ugovori za naredne godine, 2025. i dalje, dosegnuli su iznos od blizu 800 milijuna eura. Uz to, nastavili smo i s daljnjim ulaganjima u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju KONČARA. Pritom je važno naglasiti kako je CAPEX u prvom tromjesečju ove godine dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi blizu 11 milijuna eura. Iako najveći izazovi za poslovanje predstavljaju neizvjesno makroekonomsko i geopolitičko okruženje, značajan rast ugovorenih poslova koji su temelj za prihode u budućnosti, daju nam realnu osnovu da ćemo nastaviti s daljnjim uspješnim i održivim rastom poslovanja“, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Uz redovne aktivnosti, nastavljen je i proces restrukturiranja Grupe KONČAR te je započet proces pripajanja društava KONČAR – Inženjering i KONČAR – Energetika i usluge u sastav Matice (KONČAR d.d.). Očekuje se da će novi organizacijsko-operativni model omogućiti jačanje sinergije unutar društava Grupe KONČAR s ciljem učinkovitije isporuke složenih rješenja s najvećom dodatnom vrijednošću. Također, važno mjesto među značajnijim aktivnostima KONČARA ima i Strategija održivog razvoja Grupe KONČAR 2024.-2026. koja je usvojena u ožujku ove godine. Navedenom strategijom određena su prioritetna područja koja pokrivaju teme dekarbonizacije proizvodnje, učinkovitog korištenja resursa, kružnog gospodarstva, zdravlja, sigurnosti i razvoja zaposlenika, raznolikosti i jednakih mogućnosti, privlačenja i razvoja mladih, ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica te etičnog i odgovornog upravljanja koje se odnosi na vlastito poslovanje, ali i dobavljački lanac.

Tagovi: Končar, Končar Grupa, Gordan Kolak, Dalekovod, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
INVESTICIJE
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
LJUBLJANA - Bugarski investicijski fond Black Peak Capital najavio je u utorak u Ljubljani dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u slovenska mala i srednja poduzeća, nakon što je već uložio 15 milijuna eura u ljubljansku biotehnološku tvrtku Geneplanet.
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
AGONIJA
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
BERLIN - Esprit Europe GmbH i šest drugih njemačkih kompanija modne grupacije u srijedu će podnijeti zahtjev za nesolventnost pod samoupravom, priopćila je tvrtka, dok hongkonška grupacija odjeće Esprit Holdings nastoji restrukturirati svoje europsko poslovanje.
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGUŠENOST
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGREB - Izgradnja novog terminala Luke Rijeka velika je stvar za Hrvatsku, ali se postavlja pitanje tko će te kontejnere prevesti prema europskim odredištima.
Luka Bar: Rast neto dobiti u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
Luka Bar: Rast neto dobiti u prvom kvartalu
BAR - Luka Bar je za prva tri mjeseca ostvarila neto dobit u iznosu od 250 hiljada eura, što je za 42 hiljade bolji rezultat nego lani za isti period, pokazuje izvještaj objavljen na sajtu Montenegroberze.
U Podravci dosad najveća sadnja povrća i sjetva kukuruza
POVRĆE
U Podravci dosad najveća sadnja povrća i sjetva kukuruza
KOPRIVNICA - Podravka je počela dosad najveću sjetvu povrća i kukuruza te iz vlastite proizvodnje ove godine očekuje 3.100 tona rajčice te više od 2.100 tona paprike, graška i drugog povrća, izvijestili su u utorak iz Podravke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE