GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihod i dobit Ericssona prikočeni zbog slabe potražnje u SAD-u

Prihod i dobit Ericssona prikočeni zbog slabe potražnje u SAD-u
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 16:47
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson preliminarno je izvijestio o oštrom padu prihoda i dobiti u trećem kvartalu, istaknuvši slabljenje potražnje u Sjevernoj Americi i otpis nematerijalne imovine.

Ericssonov neto prihod pao je u razdoblju od srpnja do rujna za pet posto, na 64,5 milijardi kruna, pokazuju preliminarne procjene, objavljene u srijedu. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju imovine pao je za 10 posto.

U najvećem Ericssonovom odjelu Networks pao je za 16 posto.

"U Sjevernoj Americi organski prihod u segmentu mreža smanjio se u trećem kvartalu za 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje budući da su (telekomunikacijski - op. ur.) operateri kapitalnu potrošanju i prilagodili zalihe", tumače u Ericssonu.

Operativna dobit EBITA potonula je za 39 posto, na 4,7 milijarde kruna.

Kompanija navodi i da je u trećem tromjesečju otpisala 32 milijarde kruna (2,9 milijardi dolara) imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage koju je kupila prošle godine za 6,2 milijarde dolara.

"Otpis je posljedica značajnog pada tržišne kapitalizacije tvrtki sličnih Vonageu (...), podignutih kamatnih stopa i posustajanja Vonageovih ključnih tržišta", objašnjavaju u priopćenju.

"Trošak otpisa predstavlja polovinu ukupne vrijednosti goodwilla i druge nematerijalne imovine Vonagea", objašnjavaju u Ericssonu.

Ericssonova dobit pala je i u drugom tromjesečju, odražavajući posustalu osobnu potrošnju koja je pogodila prodaju telekomunikacijske opreme. U veljači je grupa objavila da će ugasiti 8500 radnih mjesta kako bi smanjila troškove poslovanja, podsjeća Reuters.

Kompanija će objaviti kompletno izvješće za treće tromjesečje idući tjedan.

Tagovi: Ericsson, američko tržište
PROČITAJ I OVO
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
GREŠKA
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet su se godina pogrešno obračunavali dodaci na plaću i naknade plaće. Neki su bili plaćeni previsoko, a drugi premalo.
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
RAST
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
SOLIN - AD Plastik Grupa je u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila neto dobit od 1,07 milijuna eura, što je 57,8 posto više u odnosu na prva tri lanjska mjeseca, dok su poslovni prihodi dosegnuli 42,4 milijuna eura ili 28,1 posto više, objavila je ta solinska kompanija u ponedjeljak.
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE