GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinezi će graditi fabriku metalnih cijevi u Foči

Kinezi će graditi fabriku metalnih cijevi u Foči
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2023 / 09:02
Autor: SEEbiz / indikator.ba
FOČA - Kineska kompanija AVIK, koja gradi Hidroelektranu na rijeci Bistrici u Foči, najavila je gradnju fabrike za proizvodnju metalnih cijevi u ovoj opštini na jugoistoku zemlje.

- Investicija će koštati nekoliko miliona eura, a u tu cijenu ulazi i oprema koju moramo da uvezemo iz inostranstva. Tokom perioda izgradnje i rada same fabrike u početnoj fazi ćemo zaposliti

40 radnika iz ove lokalne zajednice, naajvio je Vej Ping , direktor poslovnice AVIK-a u Foči.

Kazao je da bi ova fabrika mogla biti završena za godinu i po dana, a njene proizvode koristit će Hidroelektrana na Bistrici.

Inače, izgradnja hidroelektrane na Bistrici se odvija planiranom dinamikom, te se najavljuje da će biti završena početkom 2027. godine.
- Trenutno se izvode radovi na lokaciji Miljevina, gdje se probijaju tuneli i negdje do sada jedan kilometar tunela je već probijen. Naravno dužina tunela je znatno veća negdje oko 8-9 kilometara u konačnom. Radi se o tri hidroelektrane, a svaka od njih ima određenu dužinu tunelskih objekata , rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske prilikom sastanka sa predstavnicima firme AVIK, izvođača radova.

Ministar Đokić rekao je da će biti pregovarano sa kineskom Eskim bankom o podršci daljem finansiranju ovog projekta. - Mi smo do sada finansirali vlastitim sredstvima oko trećinu planiranih radova od 102 miliona eura, rekao je Đokić i dodao da će predstavnici Eskim banke 15. septembra posjetiti lokalitet izgradnje hidroelektrana na Bistrici i Banjaluku.

Tagovi: avik, fOČA
PROČITAJ I OVO
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
GREŠKA
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet su se godina pogrešno obračunavali dodaci na plaću i naknade plaće. Neki su bili plaćeni previsoko, a drugi premalo.
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
RAST
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
SOLIN - AD Plastik Grupa je u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila neto dobit od 1,07 milijuna eura, što je 57,8 posto više u odnosu na prva tri lanjska mjeseca, dok su poslovni prihodi dosegnuli 42,4 milijuna eura ili 28,1 posto više, objavila je ta solinska kompanija u ponedjeljak.
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE