GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DHL sa znatno manjom dobiti i prihodom u trećem kvartalu

DHL sa znatno manjom dobiti i prihodom u trećem kvartalu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 16:46
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka logistička tvrtka DHL Group izvijestila je u srijedu o oštrom padu dobiti i prihoda u trećem kvartalu u uvjetima posustale kupovine putem interneta u postpandemijskom razdoblju i slabog gospodarstva.

Prihod DHL-a iznosio je u trećem kvartalu 19,40 milijardi eura i bio je za 19,3 posto niži nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju poslovni rezultati.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) pala je za 32 posto, na 1,37 milijardi eura. U gotovo istom postotku smanjila se i neto dobit, potonuvši na 807 milijuna eura.

Logističke tvrtke nastoje uskladiti troškove poslovanja s globalnom potražnjom koja je vratila na pretpandemijsku razinu i bore se za tržišni udio, tumači Reuters.

Tako su maloprodajne tvrtke u SAD-u u listopadu prvi puta u više od četiri godine bez većih problema od UPS-a i FedExa ishodile popuste, prema podacima u sektoru i razgovorima sa savjetnicima logističkih kompanija u pregovorima o cijenama.

Još u prvoj polovini 2022. dva logistička diva otklanjala su takve prijedloge, birajući klijente koji su im donosili najviše novca. Danas teškom mukom pune kamione, objašnjava Reuters.

"Prognoze o oporavku globalnog gospodarstva još se nisu obistinile", rekao je izvršni direktor DHL-a Tobias Meyer.

Logistička grupa snizila je stoga prognozu dobiti u ovoj godini i u srednjoročnom razdoblju.

U 2023. sada očekuju dobit prije poreza i kamata (EBIT) u rasponu od 6,2 milijarde do 6,6 milijardi eura. U dosadašnjoj prognozi gornja granica granica očekivanog raspona iznosila je sedam milijardi eura.

Za 2025. sada predviđaju EBIT između sedam i osam milijardi eura. Dosada su prognozirali da će premašiti osam milijardi.

"Prognoza nam se čini konzervativna" i implicira da će makrogospodarsko okruženje biti slabo i u iduće dvije godine, napisali su analitičari Bernsteina u bilješci klijentima.

Tagovi: DHL, Deutsche post, tobias meyer, logistika
PROČITAJ I OVO
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
GREŠKA
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet su se godina pogrešno obračunavali dodaci na plaću i naknade plaće. Neki su bili plaćeni previsoko, a drugi premalo.
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
RAST
AD Plastik Grupa u prvom kvartalu povećao neto dobit 57,8%
SOLIN - AD Plastik Grupa je u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila neto dobit od 1,07 milijuna eura, što je 57,8 posto više u odnosu na prva tri lanjska mjeseca, dok su poslovni prihodi dosegnuli 42,4 milijuna eura ili 28,1 posto više, objavila je ta solinska kompanija u ponedjeljak.
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE