GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korisnici TikTok-a u SAD-u idu u tužbu za poništenje zabrane aplikacije

Korisnici TikTok-a u SAD-u idu u tužbu za poništenje zabrane aplikacije
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2023 / 07:13
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Nakon što je američka savezna država Montana u srijedu donijela zabranu društvene mreže TikTok, pet tamošnjih korisnika aplikacije podnijelo je tužbu saveznom sudu za poništenje zabrane. Uvjereni su da se time krši njihovo pravo na slobodu govora, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Tužba je podignuta samo nekoliko sati nakon što je guverner Montane Greg Gianforte potpisao zabranu. Time je Montana postala prva američka savezna država koja se odlučila na takvo što, a zabrana bi trebala stupiti na snagu sljedeće godine.

Prema odredbama zakona, mogao bi biti poništen ako TikTok preuzme tvrtku osnovanu u zemlji koja nije označena kao protivnik SAD-u.

Kršenje zabrane primjenjivat će se svaki put kada korisnik pristupi aplikaciji, a svako kršenje kažnjava se novčanom kaznom od 10.000 dolara (9.200 eura).

Prema zakonu, Apple i Google će morati ukloniti TikTok iz svojih trgovina aplikacija ili će se suočiti s mogućim dnevnim kaznama.

Guverner Gianforte objasnio je putem Twittera da je svrha zabrane "zaštititi osobne i privatne podatke stanovnika Montane od Komunističke partije Kine".

Korisnici TikToka, s druge strane, u tužbi navode kako savezna država pokušava osigurati nacionalnu sigurnost, što je isključivo odgovornost vlade u Washingtonu, te po njihovim riječima krši pravo na slobodu govora. To su tužitelji koji imaju mnogo pratitelja na TikToku i također ostvaruju prihod uz pomoć platforme.

“Montana ne može svojim stanovnicima zabraniti gledanje ili objavljivanje na TikToku kao što ne može zabraniti Wall Street Journalu zbog toga tko je vlasnik ili sadržaja koji objavljuje”, stoji među ostalim u tužbi.

Zabrana će, javlja AFP, poslužiti kao pravni test za zabranu platforme, koja je u vlasništvu kineske tvrtke Bytedance, na što vlada u Washingtonu sve više poziva.

To je posljednji u nizu sukoba između vlasnika TikToka i zapadnih vlada, a aplikacija je već zabranjena na uređajima koje koriste vladini dužnosnici u Europskoj komisiji, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Austriji i Novom Zelandu . U ožujku je i Ured slovenske vlade za informacijsku sigurnost savjetovao da TikTok ne koriste svi državni službenici na radnim uređajima.

Središnji argument za ograničavanje korištenja TikToka inače je strah od zlouporabe korisničkih podataka od strane Kine.

Tagovi: TikTok, ByteDance, alibaba, Tencent
PROČITAJ I OVO
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
META
Zašto je TikTok na meti Europske unije i SAD-a?
BERLIN - SAD poziva na prisilnu prodaju kineske aplikacije TikTok, a EU pokreće daljnje postupke protiv ove platforme. U čemu je problem?
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE