GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch je pomogao Fedu

Fitch je pomogao Fedu
BORBA S INFLACIJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2023 / 08:15
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Američka rejting agencija Fitch u utorak je sasvim neočekivano snizila kreditni rejting SAD-a s najvišeg AAA na AA+, zbog čega su troškovi financiranja u SAD-u i šire dodatno porasli.

To je ovog tjedna pokrenulo korekciju na tržištima dionica i obveznica. Prinosi na američke, osobito dugoročne, obveznice su porasli. Ovim snižavanjem kreditnog rejtinga za SAD Fitch je vjerojatno barem djelomično ublažio oštrinu budućih odluka američke središnje banke (Fed), što će kasnije tijekom godine imati pozitivne učinke na burze.

Troškove financiranja podigla je i Banka Engleske (BOE), koja je povećala kamatne stope za 25 baznih bodova na 5,25 posto, što je 14. uzastopno povećanje kamata od 2008. godine.

Lipanjska povećanja kamatnih stopa središnjih banaka su iza nas. Očekuje se da će napredak prema ciljanoj inflaciji od 2 posto uvjeriti Fed da ponovno smanji kamatne stope tijekom godine. U Europi se, međutim, i dalje smatra da nas najvjerojatnije čeka nešto dulje razdoblje povećanja kamata, a nije isključeno ni ponovno jesensko povećanje.

Očekuje se da će Fed ranije od ECB-a smanjiti kamatne stope, što će onda ojačati euro u odnosu na dolar. Različiti problemi koji bi se u Europi mogli pojaviti zbog visokih kamata najvjerojatnije će se rješavati TLTRO programima i otkupom (fragmentacijom) obveznica, a ne snižavanjem kamata jer će se povišena inflacija nastojati smiriti povećanjem kamata.

Zbog geopolitičkih trvenja i rata u Ukrajini, fiskalne ekspanzije i nedostatka radne snage sada je teško predvidjeti koliko ćemo još dugo trpjeti visoku inflaciju u Europi, jer je, za razliku od SAD-a, manje energetski i prehrambeno neovisna. Pritom moramo znati da je demografski problem u Europi gorući nego u SAD-u, jer Europa ima manji fond kvalificirane i nekvalificirane radne snage dostupne izvan svojih granica u odnosu na SAD.

U sljedećim kvartalima vjerojatnija je blaga recesija u SAD-u, dok u Europi možemo očekivati nastavak recesije ili stagnaciju. U lipnju su proizvođačke cijene u europodručju pale za 3,4 posto u odnosu na prošlu godinu, što je drugi uzastopni mjesečni pad i najveći pad od lipnja 2020. Razlog tome bio je značajan pad cijena energije, koja je smanjena za 16, 5 posto. Snižene su i cijene intermedijarnih proizvoda, i to za 2,7 posto. Ovi rezultati nadmašili su očekivanja tržišta koje je očekivalo pad cijena za 3,1 posto.

Sa slabljenjem gospodarstva i nastavkom silaznog trenda inflacije, možemo očekivati relativno brzo smanjenje kamatnih stopa u Americi u odnosu na Europu. Trenutačno, potrošnja u SAD-u i dalje je podržana otpornošću tržišta rada dok se zaposlenost nastavlja širiti, što nas navodi da očekujemo nastavak rasta plaća. Ukratko, možemo pretpostaviti da je posljednje povećanje kamatne stope od strane Fed-a vjerojatno bilo posljednje u trenutnom ciklusu pooštravanja, budući da će slabost gospodarstva i pada inflacije (posljednje očitanje CPI-a bilo je 3 posto) uvjeriti dužnosnike Fed-a da okončaju pooštravanje monetarne politike u uvjeti podizanja kamatnih stopa.

Tagovi: Fitch rATINGS, Fitsch, kreditni rejting SAD-a, inflacija, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE