GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fitch je pomogao Fedu

Fitch je pomogao Fedu
BORBA S INFLACIJOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2023 / 08:15
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Američka rejting agencija Fitch u utorak je sasvim neočekivano snizila kreditni rejting SAD-a s najvišeg AAA na AA+, zbog čega su troškovi financiranja u SAD-u i šire dodatno porasli.

To je ovog tjedna pokrenulo korekciju na tržištima dionica i obveznica. Prinosi na američke, osobito dugoročne, obveznice su porasli. Ovim snižavanjem kreditnog rejtinga za SAD Fitch je vjerojatno barem djelomično ublažio oštrinu budućih odluka američke središnje banke (Fed), što će kasnije tijekom godine imati pozitivne učinke na burze.

Troškove financiranja podigla je i Banka Engleske (BOE), koja je povećala kamatne stope za 25 baznih bodova na 5,25 posto, što je 14. uzastopno povećanje kamata od 2008. godine.

Lipanjska povećanja kamatnih stopa središnjih banaka su iza nas. Očekuje se da će napredak prema ciljanoj inflaciji od 2 posto uvjeriti Fed da ponovno smanji kamatne stope tijekom godine. U Europi se, međutim, i dalje smatra da nas najvjerojatnije čeka nešto dulje razdoblje povećanja kamata, a nije isključeno ni ponovno jesensko povećanje.

Očekuje se da će Fed ranije od ECB-a smanjiti kamatne stope, što će onda ojačati euro u odnosu na dolar. Različiti problemi koji bi se u Europi mogli pojaviti zbog visokih kamata najvjerojatnije će se rješavati TLTRO programima i otkupom (fragmentacijom) obveznica, a ne snižavanjem kamata jer će se povišena inflacija nastojati smiriti povećanjem kamata.

Zbog geopolitičkih trvenja i rata u Ukrajini, fiskalne ekspanzije i nedostatka radne snage sada je teško predvidjeti koliko ćemo još dugo trpjeti visoku inflaciju u Europi, jer je, za razliku od SAD-a, manje energetski i prehrambeno neovisna. Pritom moramo znati da je demografski problem u Europi gorući nego u SAD-u, jer Europa ima manji fond kvalificirane i nekvalificirane radne snage dostupne izvan svojih granica u odnosu na SAD.

U sljedećim kvartalima vjerojatnija je blaga recesija u SAD-u, dok u Europi možemo očekivati nastavak recesije ili stagnaciju. U lipnju su proizvođačke cijene u europodručju pale za 3,4 posto u odnosu na prošlu godinu, što je drugi uzastopni mjesečni pad i najveći pad od lipnja 2020. Razlog tome bio je značajan pad cijena energije, koja je smanjena za 16, 5 posto. Snižene su i cijene intermedijarnih proizvoda, i to za 2,7 posto. Ovi rezultati nadmašili su očekivanja tržišta koje je očekivalo pad cijena za 3,1 posto.

Sa slabljenjem gospodarstva i nastavkom silaznog trenda inflacije, možemo očekivati relativno brzo smanjenje kamatnih stopa u Americi u odnosu na Europu. Trenutačno, potrošnja u SAD-u i dalje je podržana otpornošću tržišta rada dok se zaposlenost nastavlja širiti, što nas navodi da očekujemo nastavak rasta plaća. Ukratko, možemo pretpostaviti da je posljednje povećanje kamatne stope od strane Fed-a vjerojatno bilo posljednje u trenutnom ciklusu pooštravanja, budući da će slabost gospodarstva i pada inflacije (posljednje očitanje CPI-a bilo je 3 posto) uvjeriti dužnosnike Fed-a da okončaju pooštravanje monetarne politike u uvjeti podizanja kamatnih stopa.

Tagovi: Fitch rATINGS, Fitsch, kreditni rejting SAD-a, inflacija, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE