GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?

Optimisti dominiraju dioničkim tržištima. Jesu li pretjerali?
VISOKE VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2024 / 08:54
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Optimisti ne popuštaju, rekordi se nižu, i to unatoč upozorenjima da je tržište već vrlo visoko.

Mješovito je na tržištima roba (bakar je skočio za 30 posto ove godine) i još jednom na tržištu kriptovaluta, gdje je ether dobio snažan poticaj ovaj tjedan.

Burzovni igrači se često zanose prevelikim entuzijazmom, a vjerojatno smo u stanju u kojem budućnost svi vide kao svijetlu. Možemo nabrojati nekoliko dobrih razloga: nema recesije (dobro, nema ni snažnog rasta BDP-a), profiti kompanija su u prvom tromjesečju bili ohrabrujući (više od pet posto rasta u SAD-u u odnosu na isto razdoblje prošle godine), tržište rada je snažno, inflacija pada, a Fed će vrlo vjerojatno započeti ciklus snižavanja stopa u drugoj polovici godine.

No, s druge strane, ne možemo se osloboditi osjećaja da su valuacije jako visoke, a vrijednost njujorških indeksa već sada je 10 posto viša nego što su analitičari vidjeli na kraju godine. Vrijednost multiplikatora zarade za sljedećih 12 mjeseci (forward P/E) unutar je S&P 500 indeksa na 21. To je znatno iznad desetogodišnjeg (17,8) i također petogodišnjeg (19,2) prosjeka. Tako visok P/E omjer opravdan je samo ako će tvrtke doista iznenaditi dobiti. Danas slijedi važan test: Nvidia će objaviti rezultate poslovanja u drugom kvartalu.

Povrh svega, evidentna je sve veća dominacija američkog tržišta dionica koje trenutno ima već 40% udjela u tržišnoj kapitalizaciji cjelokupnog svjetskog tržišta. Tijekom financijske krize udio je bio manji od 25%. Sve je više slučajeva da "insajderi" prodaju svoje dionice, rječit je u ponedjeljak bio i prvi čovjek najveće američke banke (po ukupnoj imovini) JPMorgan Chase Jamie Dimon. Naglasio je da po sadašnjoj cijeni dionice neće krenuti u program otkupa vlastitih dionica. Tako je Dimon jasno dao do znanja da su dionice JPMorgana precijenjene nakon 40% dobitka tijekom prošle godine. Očekivano, odmah je uslijedila korekcija od pet posto prema dolje.

Na robnim tržištima ističe se bakar koji je ove godine ojačao 30 posto i dosegnuo najveću vrijednost u posljednjih 26 mjeseci. Kod bakra se trenutno događa zanimljivo kretanje koje je rezultat povećanog interesa financijskih fondova za tu robu. Budući da se ne radi o iznimno velikom tržištu, čak i mala promjena u rasporedu globalnih menadžera može dati zamjetne pomake. Ovo kretanje cijene otkrilo je, prema nekim nagađanjima, da neki glavni igrači na tržištu bakra prodaju utvrđene "kratke" pozicije koje se ne mogu pokriti nabavom sirovina u kratkom roku. To ih tjera da zatvaraju svoje oklade na pad cijene i stavlja dodatni pritisak na cijenu bakra. Mnogi analitičari upozoravaju da to nije održivo, ali barem za sada cijena ne sluša upozorenja.

Vrijednost kriptovalute Ether skočila je za više od 20 posto početkom tjedna (njegov najveći dvodnevni porast u gotovo dvije godine) premašivši 3800 dolara jer ulagači očekuju da će američka regulatorna tijela uskoro odobriti Ether ETF, slično zelenom svjetlu koje su dao u siječnju za početak trgovanja bitcoin ETF-ovima, što je dovelo do naglog rasta bitcoina. Putem takvih ETF-ova investitori dobivaju priliku biti dijelom kripto tržišta bez otvaranja računa na kripto burzi. Bitcoin je također snažno porastao i probio granicu od 70.000 dolara. Time se ponovno približio rekordnoj vrijednosti od 73.800 dolara dosegnutoj u ožujku.

Tagovi: tržište, bakar, nvidia, sirovine, dimon, jpmorgan, kamate, inflacija, ether
PROČITAJ I OVO
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE