GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja

Tržište polovnih telefona - globalni rast i predviđanja
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2024 / 07:52
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Tržište polovnih telefona postalo je značajan sektor unutar šire industrije pametnih telefona. Ono obuhvaća kupovinu i prodaju prethodno korištenih mobilnih uređaja koji su obnovljeni, popravljeni ili jednostavno preprodani u svom originalnom stanju.

Ovaj sektor uključuje širok spektar aktera, od pojedinačnih prodavatelja i malih radionica za popravku do velikih kompanija za obnovu i online tržišta. Prema IDC-u (International Data Corporation), tržište polovnih pametnih telefona je vrijedilo približno 27 milijardi dolara u 2020. godini, a rast se nastavlja i u narednom periodu.


Tržište renoviranih i korišctenih mobilnih telefona spremno je za značajan rast, sa prognozama koje ukazuju na skok sa 51,9 milijardi američkih dolara u 2022. na nevjerojatnih 123,9 milijardi dolara do 2030. godine. Očekuje se da će se ova snažna ekspanzija desiti sa složenom godišnjom stopom rasta od 11,5% između 2023. i 2030. godine, prema uvidima iz Fairfield Market Researcha.

Širenje online tržišta i programa za zamjenu olakšalo je proces kupovine i prodaje, povećavajući dostupnost tržišta i povjerenje potrošača. Popravka Samsung uređaja i drugih starih mobilnih telefona, njihovo korištenje ili preprodaja za vas može biti isplativa opcija.

Razlozi za rast tržišta polovnih telefona i razvoj tijekom posljednjih godina

Nekoliko faktora doprinosi rastu tržišta polovnih pametnih telefona. Visoki troškovi novih pametnih telefona guraju potrošače prema pristupačnijim alternativama. Novi vodeći telefon može koštati više od 1.000 dolara, dok se polovan ili obnovljen ekvivalent može nabaviti za pola cijene.

Potrošači postaju sve svjesniji e-otpada i prednosti reciklaže elektronike, a tehnološki napredak u procesima obnove poboljšao je kvalitetu i pouzdanost polovnih telefona, čineći ih privlačnijim za širu publiku.

Rekordnih 62 milijuna tona e-otpada proizvedeno je 2022, što je 82% više u odnosu na 2010. godinu, a na putu je da poraste za još 32%, na 82 milijuna tona, 2030. godine. Od toga 4,6 milijuna tona je u kategoriji male IT i telekomunikacijske opreme, sa samo 22% dokumentirane stope prikupljanja i recikliranja.

Tokom posljednjeg desetljeća, tržište polovnih pametnih telefona doživjelo je značajan rast. Godine 2012. tržište je bilo relativno malo, s ograničenim prihvaćanjem među potrošačima. Međutim, do 2020. godine, tržište je zabilježilo porast potražnje, vođeno ekspanzijom visokokvalitetnih pametnih telefona i rastućim troškovima novih uređaja. Istraživanje kompanije Counterpoint Research pokazuje da je tržište polovnih i obnovljenih pametnih telefona poraslo za 15% na godišnjem nivou u 2021. godini, sa 225 milijuna isporučenih jedinica globalno.

Budućnost tržišta polovnih pametnih telefona

Prema istraživanju IDC-a, tržište polovnih pametnih telefona je već vrijedilo 64,7 milijardi dolara 2023. i predviđa da će tržište brzo rasti i dostići vrijednost od 109,7 milijardi dolara u 2027.

Broj korištenih pametnih telefona isporučenih 2023. bio je 309,4 milijuna, u odnosu na oko 282 milijuna u 2022, i dostići će 431,1 milijuna jedinica u 2027, što predstavlja kombiniranu godišnju stopu rasta (CAGR) od 8,8% tokom pet godina između 2022. i 2027.

Sve veća ekološka svijest i težnja prema kružnoj ekonomiji potaknut će više potrošača ka polovnim uređajima. Vlade i kompanije vjerojatno će implementirati jače programe za reciklažu, olakšavajući snabdijevanje visokokvalitetnim polovnim telefonima.

Kako 5G tehnologija postaje sve rasprostranjenija, stariji modeli će ulaziti na sekundarno tržište, osiguravajući stalno snabdijevanje relativno modernim uređajima po nižim cijenama. Inovacije u tehnologiji obnove, kao što su automatizirani testovi i napredne tehnike popravke, dodatno će poboljšati kvalitetu proizvoda i povjerenje potrošača.

Analiza tržišta u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju

U razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Država i dijelova Evrope, tržište pokreću visoke stope uvođenja pametnih telefona i dobro uspostavljena infrastruktura za obnovu i preprodaju.

U Sjedinjenim Državama, predviđa se da će tržište polovnih pametnih telefona dostići vrijednost od 10 milijardi dolara do 2025. godine, prema istraživanju Persistence Market Research. Europska unija ima stroge regulative o e-otpadu i pravima potrošača, što omogućava sigurnije i transparentnije tržište polovnih telefona.

Zemlje u razvoju bilježe brzi rast zbog nižih prosječnih prihoda i veće potražnje za pristupačnom tehnologijom. Tržišta u regijama poput Afrike, Indije i jugoistočne Azije brzo se šire jer potrošači traže isplative opcije.

U Indiji, tržište polovnih pametnih telefona poraslo je za 9% u 2021. godini, s preko 25 milijuna prodanih jedinica, prema izvještaju Counterpoint Research-a. Nasuprot tome, u regijama sa slabim regulativama, tržište može biti kaotičnije, sa većim rizicima od prevara i lošeg kvaliteta proizvoda. Međutim, ovi regioni često bilježe veće obime trgovine zbog nižih regulatornih barijera.

Tržište polovnih pametnih telefona je dinamičan i brzo rastući sektor sa značajnim potencijalom za budućnost. Vođen ekonomskim, ekološkim i tehnološkim faktorima, tržište nudi potrošačima pristupačne i održive alternative novim uređajima. Kontinuirane inovacije i sve veća svijest potrošača postavit će tržište na put daljnjeg rasta. Kako se ovaj sektor nastavlja razvijati, igraće ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti globalne industrije pametnih telefona.

Tagovi: telefoni, pametni telefoni, samsung, e-otpad, smartphone
PROČITAJ I OVO
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
VISOKI PRINOSI
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
KOLUMNA - Budući da su njujorške burze na krilima dionica AI kompanija poput Nvidije koje postavljaju rekorde i hvale se visokim dugoročnim prinosima, razumno je zapitati se koliko ovo još može trajati. Hoće li sljedeće desetljeće biti jednako profitabilno?
Rekordna globalna zaduženost
DUG
Rekordna globalna zaduženost
KOLUMNA - Stara burzovna mudrost kaže da ima smisla prodati dionice u svibnju i vratiti se na tržište na jesen. No ove godine takva taktika za sada ne pali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE