GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima

Nvidia nije uspjela anulirati nervozu na tržištima
PREVIŠE UPITNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2024 / 08:56
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Nvidia je iznimnim poslovnim rezultatima još jednom potvrdila potencijal umjetne inteligencije, a time i Nvidijine dionice čija je cijena u dvije godine porasla čak 550 posto.

Ipak: unatoč Nvidiji, Dow Jones je u četvrtak doživio najveće gubitke ove godine.

Nvidijine dionice prošli su tjedan skočile 13 posto na 1064 dolara, a ove su godine porasle za 121 posto. Kompanija je također najavila podjelu dionica u omjeru 1:10. Podjela u pravilu pozitivno utječe na cijenu dionice jer je dostupna i onima koji žele ući s manjim ulozima.

Nvidia nije među trideset odabranih kompanija koje čine Dow Jones indeks, ali očekivali biste da će tržište biti uzbuđeno zbog sjajnih kvartalnih rezultata u četvrtak (profit u prvom kvartalu porastao je za nevjerojatnih 461 posto u odnosu na prethodnu godinu). Ali to nije bio slučaj, izvan tehnološkog sektora primijećena je korekcija prema dolje nakon što je objavljen zapisnik posljednjeg sastanka Federalnih rezervi. To odražava sumnje među dužnosnicima Feda o tome je li monetarna politika dovoljno restriktivna da zaustavi inflaciju. Već smanjena očekivanja za Fedovo smanjenje kamata u ovoj godini sada su na još nesigurnijim temeljima.

David Solomon iz Goldman Sachsa smatra da ove godine neće niti biti smanjenja kamata. Stoga je doktrina visokih kamata na duži vremenski period („više za duže“) sve očiglednija. Američka središnja banka drži kamate na 5,50 posto od prošlog srpnja.

Indeks Dow Jones izgubio je u četvrtak više od 600 bodova (odnosno jedan i pol posto), što je njegov najveći gubitak ove godine. U petak je ostao nepromijenjen, ali je na tjednoj razini skliznuo za 2,3 posto. Najviše su ga opteretile dionice Boeinga nakon što je proizvođač aviona rekao da je njegov ovogodišnji novčani tok manji od očekivanog. Time se povećava vjerojatnost da će bonitetne agencije uskoro njezin dug ocijeniti riječju "smeće", što je prilično sramotno za tako renomiranu tvrtku, a ujedno otežava daljnje zaduživanje.

Programer čipova Nvidia suočava se s potpuno drugačijim problemima. Toliko je narudžbi za njegove jedinice za grafičku obradu da ih ne može pratiti. U prvom kvartalu fiskalne godine kalifornijska tvrtka, jašući na valu procvata umjetne inteligencije, ostvarila je neto dobit od 14,9 milijardi dolara (+461%). Ukupni prihodi također su narasli (+262%), a bruto marža iznosi 78%.

Vrijednost zlata prošlog je tjedna pala dobra tri posto. Posljedica je to i nekih američkih makroekonomskih podataka (primjerice, svibanjski PMI indeks pokazuje jačanje poslovne aktivnosti) koji ne ulijevaju nadu u skoro smanjenje kamatnih stopa.

Tagovi: nvidia, umjetna inteligencija, boeing, dow jones, nasdaq, zlato
PROČITAJ I OVO
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE