GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća

Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
STRUČNJACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 17:06
Autor: SEEbiz
BERLIN - Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća, procjenjuju stručnjaci, napominjući da će se novi energent uglavnom nabavljati u inozemstvu

Do kraja desetljeća ukupna potražnja za vodikom dosegnuti će između 94 i 124 teravat sati (TWh), izračunalo je Nacionalno vijeće za vodik (NWR), koje savjetuje vladu u pitanjima vezanim za to energetsko područje.

Trenutno se u Njemačkoj troši oko 55 TWh vodika godišnje.

U veljači prošle godine vijeće je prognoziralo maksimalnu potražnju od 93 teravat sata, a njegova nova procjena gotovo je izjednačena s izračunima iz vladine ažurirane strategije za vodik za 2030., predstavljene prošlog srpnja.

Njemačka će vodik uglavnom uvoziti, napominju članovi NWR-a.

Samo industrija čelika trošit će do kraja desetljeća najmanje najmanje 28 teravat sati vodika, izračunalo je vijeće. Vodik je uglavnom klimatski neutralan i trebao bi u proizvodnji čelika zamijeniti kameni ugljen.

Potrošnja u sektoru prijevoza teškog tereta trebala bi iznositi 22 TwH, a u kemijskoj industriji najmanje 21 TwH.

"Moramo konačno napraviti iskorak u jačanju gospodarstva temeljenog na vodiku ako ne želimo da naše gospodarstvo rastom i dalje zaostaje za ostalim industrijaliziranim zemljama", pojasnio je član NWR-a Uwe Lauber.

"Ako ne uspijemo ovdje u Njemačkoj, nećemo ostvariti ni naše ciljeve zaštite klime", dodao je Lauber, ujedno izvršni direktor proizvođača motora i turbina MAN Energy Solutions.

Vijeće za vodik okuplja 26 stručnjaka iz gospodarstva, znanosti i civilnog društva, kojima predsjeda Katherina Reiche, voditeljica pružatelja energetskih usluga Westenergie u sastavu energetske grupe Eon.

Tagovi: vodik, njemačka, vožnja
PROČITAJ I OVO
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

Pad cijena nafte na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte na kraju tjedna
LONDON - Nafta je u današnjem trgovanju pojeftinila. Kako javlja njemačka tiskovna agencija dpa, cijene padaju uglavnom zbog jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE