GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala

IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 12:45
Autor: SEEbiz
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.

U tom svjetlu pozvala je na bolju kontrolu transporta ovog materijala.

Prošlogodišnji podaci o krađama i gubicima radioaktivnog materijala u skladu su s višegodišnjim prosjekom. Od 1993. godine, kada su počeli bilježiti takve incidente, izbrojali su ih ukupno 4200, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.

Kako je objasnila IAEA, više od polovice krađa radioaktivnog materijala događa se tijekom njegova transporta. Uglavnom se radi o ozračenom metalnom otpadu, tehničkoj opremi opremljenoj izvorima zračenja i kontaminiranoj medicinskoj robi.

Nuklearni i drugi radioaktivni materijal stoga "ostaje ranjiv na sigurnosne prijetnje tijekom transporta", upozorila je Elena Buglova, voditeljica jedinice za nuklearnu sigurnost u agenciji. Prema njezinim riječima, to ukazuje na potrebu jačanja mjera sigurnosti u prometu.

Bez obzira na to, IAEA objašnjava da su gubici radioaktivnog materijala rijetko posljedica organiziranog kriminala. Prošle godine šest incidenata bilo je povezano s nezakonitom trgovinom ili kriminalnim namjerama. U većini ostalih slučajeva radilo se, primjerice, o odlaganju ili prijevozu radioaktivnih tvari bez odgovarajuće dozvole.

Agencija je tako posljednjih godina zabilježila tek nekoliko kriminalnih incidenata, dok broj ostalih gubitaka raste već više od dva desetljeća.

Tagovi: radioaktivnost, iaea, radioaktivni materijal
PROČITAJ I OVO
Shell preuzima Pavilion Energy
AKVIZICIJE
Shell preuzima Pavilion Energy
SINGAPUR - Singapurska globalna investicijska tvrtka Temasek priopćila je u utorak da je pristala prodati 100% svojih dionica u tvrtki za trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG) Pavilion Energy tvrtki Shell.
Cijene nafte blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 83 dolara
LONDON - Na početku novog tjedna cijene nafte zadržale su se blizu 83 dolara budući da su podaci iz Kine bacili sjenu na optimistične procjene o potražnji.
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
ZAGREB - Tvrtka DRI, europski ogranak DTEK grupe za obnovljivu energiju, najavljuje početak svojih prvih projekata u Hrvatskoj.
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE