GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom

Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 15:06
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.

Kineski uvoz sirove nafte iz Rusije koji uključuje opskrbu putem cjevovoda ili pomorskim putem, u travnju je iznosio 9.26 milijuna metričkih tona, odnosno 2.25 milijuna barela dnevno (bpd), pokazuju podaci glavne carinske uprave.

U odnosu na ožujak, obujam kineskog uvoza iz Rusije smanjen je za 11.8 posto. Manji je i u odnosu na rekordan uvoz iz lipnja 2023. od 2.56 milijuna barela dnevno, i to za 12.1 posto. Kineski uvoz iz Rusije od početka ove godine tako je uvećan za 17 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 37.79 milijuna tona ili približno 2.28 milijuna barela dnevno, što čini 21 posto ukupnog uvoza tog najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.

Prema podacima carinske uprave, uvoz iz Saudijske Arabije, koja je u travnju prošle godine bila najveći opskrbljivač Kine, smanjen je pak za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lani, na 6.34 milijuna tona, ili 1,54 milijuna barela dnevno, u uvjetima viših cijena. Kraljevstvo je, naime, podiglo travanjsku prodajnu cijenu nafte za Aziju na 1.70 dolara po barelu, s ranijih 1.50 dolara.

Uvoz iz Malezije, ključnog pretovarnog čvorišta za naftu iz Irana i Venezuele i četvrtog najvećeg izvora uvoza, ostao je uglavnom stabilan na godišnjoj razini, na oko 980.000 barela dnevno.

Najnoviji podaci carinske uprave također su pokazali da je Kina uvezla 0,19 milijuna tona nafte iz Venezuele, čime se obujam njezina uvoza od početka godine povećao na 0,92 milijuna tona, ili 55.000 barela dnevno, pod utjecajem privremenog ublažavanja američkih sankcija Caracasu.

Tagovi: rusija, nafta, kina
PROČITAJ I OVO
Shell preuzima Pavilion Energy
AKVIZICIJE
Shell preuzima Pavilion Energy
SINGAPUR - Singapurska globalna investicijska tvrtka Temasek priopćila je u utorak da je pristala prodati 100% svojih dionica u tvrtki za trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG) Pavilion Energy tvrtki Shell.
Cijene nafte blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 83 dolara
LONDON - Na početku novog tjedna cijene nafte zadržale su se blizu 83 dolara budući da su podaci iz Kine bacili sjenu na optimistične procjene o potražnji.
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
ZAGREB - Tvrtka DRI, europski ogranak DTEK grupe za obnovljivu energiju, najavljuje početak svojih prvih projekata u Hrvatskoj.
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE