GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I u Sloveniji jeftinije gorivo

I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 13:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.

Ove cijene vrijedit će do zaključno s ponedjeljkom, 3. lipnja, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Za spremnik od 50 litara 95-oktanskog benzina u novom će se 14-dnevnom roku na benzinskim postajama izvan raskrižja autoceste morati izdvojiti 74,75 eura. To je 2,30 eura manje nego prije. Da cijena nije regulirana, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, litra tog goriva koštala bi oko 1556 eura, izračunali su u ministarstvu.

Nova cijena dizelskog goriva znači da će 50 litara koštati 73,10 eura odn 1,10 eura manje nego prije. Kad ne bi bile regulirane cijene, a istovremeno potrošači bili oslobođeni plaćanja doprinosa za obnovljive izvore energije i kogeneraciju toplinske i električne energije, prema procjeni ministarstva, u kojoj su uzeti u obzir svi dosadašnji porezi i doprinosi, oko 1.537. eura bi se za litru dizela trebalo izdvojiti.

Za naručenu količinu od 1000 litara lož ulja potrošač će sada bez prijevoza platiti 1103 eura, što je 24 eura manje. Da nema propisa i da se uzmu u obzir svi dosadašnji porezi i doprinosi, litra lož ulja koštala bi oko 1201 euro.

Sukladno državnim propisima, marže trgovaca izvan područja autocesta i brzih cesta su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0783 eura za litru dizelskog goriva i 0,0794 eura za litru 95-oktanskog benzina. Kod lož ulja one su ograničene na maksimalno 0,08 eura po litri.

U međuvremenu, cijene pogonskih goriva na čvoru autoceste i dalje se slobodno formiraju.

Tagovi: gorivo, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
Shell preuzima Pavilion Energy
AKVIZICIJE
Shell preuzima Pavilion Energy
SINGAPUR - Singapurska globalna investicijska tvrtka Temasek priopćila je u utorak da je pristala prodati 100% svojih dionica u tvrtki za trgovanje ukapljenim prirodnim plinom (LNG) Pavilion Energy tvrtki Shell.
Cijene nafte blizu 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 83 dolara
LONDON - Na početku novog tjedna cijene nafte zadržale su se blizu 83 dolara budući da su podaci iz Kine bacili sjenu na optimistične procjene o potražnji.
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za OIE u Hrvatskoj
ZAGREB - Tvrtka DRI, europski ogranak DTEK grupe za obnovljivu energiju, najavljuje početak svojih prvih projekata u Hrvatskoj.
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE