GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte

OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 16:08
Autor: SEEbiz
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.

OPEC i skupina nezavisnih proizvođača koordiniraju proizvodnju već nekoliko godina i trenutno smanjuju opskrbu tržišta za 2,2 milijuna barela dnevno kako bi podržali cijene u uvjetima posustale potražnje.

Suradnja je uspostavljena 2016. godine Deklaracijom o suradnji koju su potpisale članice OPEC-a i skupina ′neovisnih′, uključujući Rusiju, Meksiko, Kazahstan, Oman, Azerbajdžan, Maleziju, Bahrain, Južni Sudan, Sudan i Brunej. OPEC+ danas obuhvaća 22 zemlje.

OPEC je osnovan 1960. godine radi "koordinacije i objedinjavanja naftne politike zemalja članica", prema statutu grupe. Članice imenuju dužnosnike u upravni i u druge odbore.

Tajništvo OPEC-a u mjesečnim izvješćima objavljuje procjene svjetske potražnje za naftom članica grupe, koje analitičari i trgovci smatraju pouzdanim pokazateljem stanja na tržištu.

Od svibnja OPEC će objavljivati samo procjenu potražnje za sirovom naftom svih potpisnica Deklaracije o suradnji, rekli su izvori u četvrtak.

Potražnja za sirovom naftom šire grupe danas je relevantnija, rekao je jedan od izvora, budući da je okvir za suradnju na tržištu nafte danas Deklaracija o suradnji. Oba izvora željela su ostati neimenovana.

OPEC nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira informaciju neimenovanih izvora.

Tržišni udio OPEC-ove nafte spustio se nakon istupanja Angole na samo 27 posto, najnižu razinu u više desetljeća. Udio OPEC+ iznosio pak oko 41 posto, prema izračunima Reutersa, a i više ako se računaju sve vrste nafte.

OPEC je prvi puta objavio procjenu potražnje za sirovom naftom proširene grupe u izvješću za travanj, uz procjenu za vlastite članice.

Procjena pokazuje koliko bi nafte OPEC trebao proizvoditi kako bi uravnotežio tržište, s obzirom na očekivanu opskrbu iz članica grupe i neovisnih proizvođača. Objavljuju i procjene za ukapljeni prirodni plin, ali on nije uključen u sporazum o proizvodnji.

Travanjsko izvješće predviđa da će u ovoj godini potražnja za OPEC-ovom naftom iznositi 28,5 milijuna barela dnevno, a potražnja za naftom OPEC+ 43,2 milijuna barela dnevno. Ukupna svjetska potražnja procijenjena je na 104,5 milijuna barela dnevno.

OPEC-ovo mjesečno izvješće za svibanj bit će objavljeno početkom idućeg tjedna.

Tagovi: opec, nafta, potražnja, iea, energetika
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE