GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte

OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 16:08
Autor: SEEbiz
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.

OPEC i skupina nezavisnih proizvođača koordiniraju proizvodnju već nekoliko godina i trenutno smanjuju opskrbu tržišta za 2,2 milijuna barela dnevno kako bi podržali cijene u uvjetima posustale potražnje.

Suradnja je uspostavljena 2016. godine Deklaracijom o suradnji koju su potpisale članice OPEC-a i skupina ′neovisnih′, uključujući Rusiju, Meksiko, Kazahstan, Oman, Azerbajdžan, Maleziju, Bahrain, Južni Sudan, Sudan i Brunej. OPEC+ danas obuhvaća 22 zemlje.

OPEC je osnovan 1960. godine radi "koordinacije i objedinjavanja naftne politike zemalja članica", prema statutu grupe. Članice imenuju dužnosnike u upravni i u druge odbore.

Tajništvo OPEC-a u mjesečnim izvješćima objavljuje procjene svjetske potražnje za naftom članica grupe, koje analitičari i trgovci smatraju pouzdanim pokazateljem stanja na tržištu.

Od svibnja OPEC će objavljivati samo procjenu potražnje za sirovom naftom svih potpisnica Deklaracije o suradnji, rekli su izvori u četvrtak.

Potražnja za sirovom naftom šire grupe danas je relevantnija, rekao je jedan od izvora, budući da je okvir za suradnju na tržištu nafte danas Deklaracija o suradnji. Oba izvora željela su ostati neimenovana.

OPEC nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira informaciju neimenovanih izvora.

Tržišni udio OPEC-ove nafte spustio se nakon istupanja Angole na samo 27 posto, najnižu razinu u više desetljeća. Udio OPEC+ iznosio pak oko 41 posto, prema izračunima Reutersa, a i više ako se računaju sve vrste nafte.

OPEC je prvi puta objavio procjenu potražnje za sirovom naftom proširene grupe u izvješću za travanj, uz procjenu za vlastite članice.

Procjena pokazuje koliko bi nafte OPEC trebao proizvoditi kako bi uravnotežio tržište, s obzirom na očekivanu opskrbu iz članica grupe i neovisnih proizvođača. Objavljuju i procjene za ukapljeni prirodni plin, ali on nije uključen u sporazum o proizvodnji.

Travanjsko izvješće predviđa da će u ovoj godini potražnja za OPEC-ovom naftom iznositi 28,5 milijuna barela dnevno, a potražnja za naftom OPEC+ 43,2 milijuna barela dnevno. Ukupna svjetska potražnja procijenjena je na 104,5 milijuna barela dnevno.

OPEC-ovo mjesečno izvješće za svibanj bit će objavljeno početkom idućeg tjedna.

Tagovi: opec, nafta, potražnja, iea, energetika
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte u padu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte u padu
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju. Na raspoloženje na tržištima i dalje utječu informacije o rastu zaliha nafte u SAD-u.
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
NAJAVE
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
BANJA LUKA - Uoči početka izgradnje plinovoda Pale - Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke.
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE