GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo

Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 15:22
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.

MOL je u utorak upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom u Mađarskoj zbog naglog rasta potražnje.

Panična kupovina dovela je do nerstašice i jedino je rješenje veći uvoz, dodali su.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

U utorak navečer ograničenje je ukinuto, oko tri tjedna prije planiranog roka.

Vlada je bila prisiljena odmah ukinuti ograničenje, na MOL-ovu preporuku, izjavio je u utorak navečer predstojnik ureda premijera Orbana Gergely Gulyas na brifingu koji je održao zajedno s predsjedateljem i izvršnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

„Nismo više mogli čekati... jer samo tako možemo osigurati opskrbu”, rekao je Gulyas.

Ukidanje limita cijena potaknut će inflaciju, dodao je, ne navodeći konkuretnu procjenu. U listopadu premašila je 21 posto, napominje Reuters.

U srijedu premijer Orban ustvrdio je na Facebook profilu da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene benzina u cijeloj Europi.

„Proteklih su dana na snagu stupile bruxelleske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije - op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Facebooku.

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi, ustvrdio je Orban, a MOL će ostvarivati ekstraprofit koji ćemo preusmjeriti u državni proračun, istaknuo je.

Tagovi: Mađarska, gorivo, nestašica goriva, cjenovni limit za gorivo
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE