GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo

Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 15:22
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.

MOL je u utorak upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom u Mađarskoj zbog naglog rasta potražnje.

Panična kupovina dovela je do nerstašice i jedino je rješenje veći uvoz, dodali su.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada prije godinu dana ograničila cijenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

U utorak navečer ograničenje je ukinuto, oko tri tjedna prije planiranog roka.

Vlada je bila prisiljena odmah ukinuti ograničenje, na MOL-ovu preporuku, izjavio je u utorak navečer predstojnik ureda premijera Orbana Gergely Gulyas na brifingu koji je održao zajedno s predsjedateljem i izvršnim direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

„Nismo više mogli čekati... jer samo tako možemo osigurati opskrbu”, rekao je Gulyas.

Ukidanje limita cijena potaknut će inflaciju, dodao je, ne navodeći konkuretnu procjenu. U listopadu premašila je 21 posto, napominje Reuters.

U srijedu premijer Orban ustvrdio je na Facebook profilu da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene benzina u cijeloj Europi.

„Proteklih su dana na snagu stupile bruxelleske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije - op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Facebooku.

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi, ustvrdio je Orban, a MOL će ostvarivati ekstraprofit koji ćemo preusmjeriti u državni proračun, istaknuo je.

Tagovi: Mađarska, gorivo, nestašica goriva, cjenovni limit za gorivo
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE