GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi

Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 08:04
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.

Kompanija je u srijedu priopćila da nekretnine uključuju uredske i nestambene zgrade, parkiralište u glavnom gradu i hotel Imperial Park te lječilište i odmaralište u selu Rogozino, nedaleko od Moskve.

"Gazprom je usred vatrene rasprodaje. Imali su najgoru godinu u desetljećima, a proizvodnja im je pala na razinu iz 1970-ih", rekao je Tom O'Donnell, energetski i geopolitički analitičar iz Berlina.

U najavi prodaje nekretnina Gazprom je na Telegramu objavio priopćenje s telefonskim brojevima potencijalnih kupaca.

"Uzimajući u obzir završetak preseljenja kompanija Grupe Gazprom u Sankt Peterburg, PJSC Gazprom objavljuje svoju namjeru da proda nekretnine u Moskvi", stoji u priopćenju.

Do 2023. multinacionalna energetska korporacija u većinskom državnom vlasništvu sa sjedištem u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu bila je najveća svjetska javno uvrštena kompanija za prirodni plin i najveća ruska kompanija po prihodima.

Međutim, prošli tjedan grupacija Gazprom, koja također uključuje naftne i energetske kompanije, objavila je neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) za 2023. godinu, prema Bloombergu, što je njen prvi gubitak od 1999. godine.

Temeljna dobit ili zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je na 618,38 milijardi rubalja (7,2 milijarde dolara) u 2023., u usporedbi s 2,79 trilijuna rubalja (25,1 milijardu dolara) u 2022., objavila je agencija.

Gazprom je ograničio dotok plina u Europu zbog odmazde Kremlja zbog potpore Zapada Ukrajini. Niže cijene plina zbog blagog vremena, slabe potražnje, punih zaliha i zapadnih sankcija također su naštetile prihodima Rusije.

O'Donnell, suradnik u Wilson Center think-tanku, rekao je da je prije sveobuhvatne invazije Rusija opskrbljivala Europu s 40 posto svog plina, a Putin je planirao učiniti kontinent ovisnijim o izvozu energije.

Rekao je da je prije rata Putin prekinuo opskrbu plinom, uglavnom kroz plinovode Sjeverni tok i plinovode kroz Bjelorusiju i Poljsku, što je bio "dio njegove ratne strategije".

"Namjera je bila šokirati Europu na pokornost energetskim ratom kako bi je spriječili da djeluje solidarno s Ukrajinom. Na njegovo iznenađenje, to se nije dogodilo", rekao je O'Donnell.

Gazprom nije objavio svoju izvoznu statistiku od početka 2023., ali Reuters je rekao da njegovi izračuni pokazuju da su isporuke prirodnog plina energetskog diva u Europu pale za 55,6 posto na 28,3 milijarde kubičnih metara (bcm) u 2023.

Tagovi: gazprom, Moskva, plin, nafta, energetika
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE