GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Efektiva podnela prijavu protiv guvernerke i viceguvernera NBS

Efektiva podnela prijavu protiv guvernerke i viceguvernera NBS
PRIJAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da je podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih u Narodnoj banci Srbije (NBS) jer "nisu sprečili" banke da i dalje naplaćuju troškove obrade kredita i pored stava Vrhovnog suda da nemaju pravo to da čine osim ako dužniku nisu taksativno navele te troškove.

Prijavu su podneli Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković i viceguvernera zbog “zloupotrebe službenog položaja i nevršenja službene dužnosti, čime je omogućeno da banke pribave finansijsku korist, na štetu građana Srbije”.

“Osim što nije sprečila banke u nezakonitoj naplati troškova obrade kredita, NBS (odgovorna lica) je svojim izjavama u javnosti, otvoreno stala na stranu banaka, svesno dezavuišući javnost plasiranjem informacija da banke imaju pravo na naplatu troškova obrade kredita, citirajući stav Vrhovnog kasacionog suda samo delimično, i to u onom delu koji odgovara interesima banaka”, stoji u saopštenju.

Iz Efektive su podsetili da duže od dve godine u Srbiji egzistira pravni stav Vrhovnog suda, prema kom banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, osim ako ih dužniku nisu taksativno navele.

“U više hiljada sporova koji se vode, do ovog trenutka, niti jedna banka na sudu nije dokazala šta tačno čine ti troškovi, niti zašto su vezani za iznos kredita. Nekoliko stotina pravnosnažnih presuda je do sada doneto u korist dužnika, a osim Vrhovnog i Ustavni sud je nedavno potvrdio dosadašnju sudsku praksu”, piše u saopštenju Efektive.

Tagovi: Efektiva, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabbaković, troškovi obrade kredita
PROČITAJ I OVO
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
NAJAVE
HNB: Od 29. listopada počinje s radom NKSInst platni sustav
ZAGREB - Od 29. listopada u Hrvatskoj s radom počinje platni sustav NKSInst, koji će bankama koje u njemu sudjeluju omogućiti međubankovna instant plaćanja u kunama, pri čemu se trajanje transakcije mjeri sekundama, priopćila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB).
Vujčić: Ne brinite za banke
GUVERNER
Vujčić: Ne brinite za banke
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke je na konferenciji "Izazov promjene" u Rovinju poručio kako je domaći bankovni sustav vrlo dobro kapitaliziran te sposoban podnijeti i puno veće iznose loših kredita od trenutnih.
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
KREDITI
EIB i Erste: 30 miliona evra za oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji
BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio snažan oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona.
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
SJAJNE BROJKE
UBS: Najbolji kvartal u proteklom desetljeću
ŽENEVA - Najveći svjetski upravitelj imovinom, švicarski UBS, u trećem je kvartalu ostvario neto dobit od 2,1 milijarde dolara, čak 99 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
PRILIKE
Sberbank vidi prilike u investicijskom bankarstvu
MOSKVA - Ruska Sberbank uskrsnula je svoj interes za investicijsko bankarstvo jačanjem svojih trgovačkih sposobnosti i ponovnim ulaskom u poslovanje na tržištima kapitala nakon odsustva od nekoliko godina, otkriva bne IntelliNews.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE