GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit poslovao iznad očekivanja u prvom kvartalu

UniCredit poslovao iznad očekivanja u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2024 / 16:33
Autor: SEEbiz
MILANO - UniCredit je povisio svoje smjernice za nagradu ulagačima za ovu godinu nakon što je u utorak objavio tromjesečni neto prihod puno veći od očekivanog i dodatno povećao razinu kapitala.

Druga najveća talijanska banka rekla je da je neto dobit za tri mjeseca do 31. ožujka iznosila 2,6 milijardi eura (2,8 milijardi dolara), u odnosu na prosjek od 2,13 milijardi eura prema predviđanjima analitičara koje je sastavila kompanija.

Prihodi su također nadmašili očekivanja jer se UniCredit pridružio većem rivalu Intesi Sanpaolo u isticanju oporavka neto naknada, koje su skočile 16% tromjesečno u odnosu na tromjesečje, dok je prihod od jaza u kamatnim stopama na kredite i depozite smanjen za 0,9%.

Uz vrhunske kamatne stope, banke rade na zamjeni dobiti od kreditiranja naknadama od prodaje investicijskih proizvoda, koje je UniCredit povećao za 36% u tromjesečju.

Za cijelu godinu očekuje se da će neto dobit biti iznad 8,5 milijardi eura, rečeno je, nakon što je prethodno bila usmjerena prema neto dobiti za 2024. koja je uglavnom u skladu s 2023.

Nakon ukidanja poticaja iz poreznih olakšica, neto prihod banke prošle je godine iznosio 8,6 milijardi eura, koje je u cijelosti isplatila dioničarima kroz otkup dionica i dividende.

UniCredit je rekao da će ove godine izjednačiti tu distribuciju. Budući da je postavio cilj isplate od 90% za 2024., to sugerira da očekuje da će neto dobit dosegnuti oko 9,6 milijardi eura ili će isplatiti dio svojih viška kapitalnih rezervi.

Temeljni kapital, ključna mjera financijske snage banke, porastao je na 16,2% imovine ponderirane rizikom (RWA) sa 15,9% na kraju prošle godine, nadmašivši očekivanja. RWA su se smanjile u tromjesečju, dijelom zbog smanjenog kreditiranja, ali i zbog transakcija prijenosa rizika koje banka provodi kako bi oslobodila kapital.

Glavni izvršni direktor Andrea Orcel, bivši investicijski bankar UBS-a koji je stigao u UniCredit 2021., usredotočio se na aktivnosti koje maksimiziraju povrate od uloženog kapitala i isporučuju atraktivne isplate ulagačima, uglavnom putem otkupa dionica.

Tagovi: UNICREDIT, DIVIDENDA, ZABA, INTESA
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE