GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju

Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Banke su ponovno počele smanjivati kamatne stope na oročenu štednju. Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.

Taj bi se trend mogao pojačati kada Europska središnja banka uskoro počne provoditi najavljenu politiku snižavanja kamatnih stopa.

Potkraj prošle godine Hrvatska poštanska banka prva je počela s trendom povećanja kamatnih stopa. S kamatom od 3 posto na rok od 12 mjeseci prikupili su više od milijardu eura novih depozita. U ovoj godini, kaže prvi čovjek HPB-a, uvjete su malo izmijenili.

- Sukladno nekakvim očekivanjima kretanja referentne kamatne stope Europske središnje banke sada najvišu kamatnu stopu od 3 posto nudimo na rok od 6 mjeseci, dok na rok oročenja od 12 mjeseci nudimo kamatnu stopu od 2,3 posto, ističe za HRT Marko Badurina, predsjednik Hrvatske poštanske banke.

U Erste banci kamatne stope nisu mijenjali od studenog prošle godine, no mogu se i kod njih očekivati promjene.

- Ne može se isključiti da će biti nekih korekcija s obzirom koji je model štednje u pitanju i koja je ročnost u pitanju, ali generalno gledano to će ovisiti o tome kako će se tržišne okolnosti odvijati u nastavku godine, kaže Dario Gabrić, glasnogovornik Erste banke.

Da je trend snižavanja kamatnih stopa na depozite zahvatio veći dio banaka, pokazuju i podaci o prosječnoj kamatnoj stopi na nova oročenja.

- Maksimum kamatnih stopa na oročene depozite bio je u studenom prošle godine, kada su one bile u prosjeku na razini 2,35 posto. Nakon studenog primjećujemo lagani pad tako da je prosjek sada na razini od oko 2 posto, rekla je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Naime, već od studenog bilo je vidljivo da građani nisu previše skloni seliti svoje depozite u druge banke u potrazi za većim kamatama. Uglavnom su ih oročavali u matičnim bankama, pa i po nižim kamatnim stopama - kažu u HNB-u. Usto, kamatne stope i na depozite i na kredite pod utjecajem su najavljenog snižavanja kamatnih stopa Europske središnje banke.

- One su već sada u nekim segmentima pale, znači tržište je već 'u očekivanju' smanjenja kamatnih stopa, tržište je to, kao što mi kažemo 'ugradilo' u cijene, kazao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Europska središnja banka kamatne stope snižavat će postupno, u više manjih koraka, ovisno o smirivanju inflacije, ali i gospodarskom rastu u eurozoni.

- Europska središnja banka bi prema našim očekivanjima trebala smanjiti kamatnu stopu počevši od lipnja ove godine pa do proljeća sljedeće godine sa sadašnjih 4 posto na otprilike 3 posto, rekao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

Koliko će i kada sve to utjecati na kamate na depozite i kredite u Hrvatskoj, još je teško procijeniti, no trend pada - već je počeo.

Tagovi: kamate, kamatne stope, oročena štednja, oročenje, badurina, hpb, erste
PROČITAJ I OVO
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE