GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura

Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 08:51
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine tako je zabilježen rast za 4,6% ili 1,9 mlrd. eura. U odnosu na veljaču ukupni krediti zabilježili su rast za 1,2% ili 528,7 mil. eura. Najsnažniji je to mjesečni rast od siječnja prošle godine.

Promatrano po institucionalnim sektorima, krediti općoj državi (udjel od 14,5% u ukupnim kreditima) na mjesečnoj su razini porasli za 1,8% ili 108,9 mil. eura. Na godišnjoj razini pad je iznosio 10,5% ili 746,4 mil. eura. Glavnina kredita opće države odnosi na kredite središnjoj državi (86,8%), koji su na kraju ožujka iznosili 5,5 mlrd. eura (+2,4% mjesečno i -10,7% godišnje). Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Krediti kućanstvima iznosili su 22,3 mlrd. eura ili 51,2% ukupnih kredita. Na godišnjoj razini ostvaren je rast za 10,7% (kao i u veljači) ili 2,2 mlrd. eura, dok je na mjesečnoj razini ostvareno povećanje za 1,0% ili 229,7 mil. eura. Promatrano prema strukturi kredita, na stambene kredite odnosilo se više od 11 mlrd. eura (ili 49,7% ukupnih kredita plasiranih sektoru kućanstava). Dok je na godišnjoj razini rast iznosio 10,8%, u odnosu na veljaču promatrani krediti porasli su za 0,6% ili 61,9 mil. eura.

Druga najveća sastavnica kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, iznosila je u ožujku 37,2% ukupnih kredita plasiranih kućanstvima (najviše od travnja 2022.). U odnosu na ožujak 2023. godine zabilježen je rast za 12,6% ili 929,9 mil. eura. Postepeno ubrzanje mjesečnog rasta promatranih kredita bilježeno je od početka godine. Na godišnjoj razini, već je u studenom 2023. rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima. U odnosu na kraj 2023., gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 3,8% ili 300,8 mil. eura.

Krediti nefinancijskim društvima, s iznosom od 14,6 mlrd. eura, činili su na kraju ožujka 33,4% ukupnih kredita, a porasli su na osnovi stanja za 3,7% (+0,5 mlrd. eura) u odnosu na ožujak prošle godine te za 1,3% (+182,7 mil. eura) u odnosu na veljaču. Prvo je to ubrzanje godišnje stope rasta od studenog prošle godine. Godišnji rast ubrzao je kod kredita za investicije (s 7,4% na 7,7%) i kod kredita za obrtna sredstva (s 1,4% na 5,7%), dok su ostali krediti nastavili bilježiti pad treći mjesec zaredom (-4,0%), nakon što je u siječnju zabilježen prvi od kolovoza 2020. Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite.

Kao ograničavajući čimbenik kreditiranja promatranih sektora u prethodnim, ali i u narednim mjesecima može se istaknuti restriktivna monetarna politika, što je vidljivo u pooštrenim uvjetima financiranja u odnosu na razdoblje prije rasta ključnih kamatnih stopa. Ipak, na prijelazu iz 2023. u 2024., kamatne stope na kredite poduzećima, ali i gotovinske nenamjenske kredite kućanstvima dosegnule su vrhunac, a prema kraju tromjesečja primjetno je spuštanje istih. U ožujku je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite poduzećima iznosila 5,2% ili 10 baznih bodova manje na mjesečnoj razini (oko 325 baznih bodova više u odnosu na razdoblje prije početka pooštravanja monetarne politike ESB-a).

S druge strane, kućanstva su se za stambene kredite zaduživala po prosječnoj kamatnoj stopi od 3,9%, pa je na mjesečnoj razini zadržana stabilnost (+163bb u odnosu na razdoblje prije zaoštravanja monetarne politike), dok je prosječna kamatna stopa na gotovinske nenamjenske kredite iznosila u ožujku 6,0% (-20bb na mjesečnoj razini te otprilike +70bb u odnosu na razdoblje prije rasta referentnih kamatnih stopa).

Tagovi: krediti, kreditiranje, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE