GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu

Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
NAKON PRITISKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 17:09
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je u srijedu da odustaje od kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga, dokončavši višemjesečnu neizvjesnost i razgovore s europskim i američkim vlastima

„U najnovijem razgovoru s nadležnim vlastima RBI nije uspio ishoditi sigurnost, nužnu za realizaciju planirane transakcije. Banka je zato odlučila opreza radi zaustaviti transakciju", stoji u priopćenju, objavljenom u srijedu.

U prosincu austrijska banka bila je naglasila da bi tom transakcijom dodatno smanjila izloženost Rusiji i oslobodila dio blokiranog novca. Za 28-postotni udio u Strabagu ruska podružnica austrijske banke platit će holdingu Rasperia nešto više od 1,5 milijardi eura, objavili su tada.

Vlasnik je Rasperije sankcionirani ruski biznismen Oleg Deripaska. Holding ima status ruske "međunarodne kompanije", što znači da ima sjedište u posebnoj ekonomskoj zoni i ispunjava uvjete za posebne porezne olakšice i druge pogodnosti, prema izvješću američkog instituta Brooking.

SAD je u ožujku od austrijske banke zatražio da odustane od transakcije, prema navodima nekoliko izvora.

Američki dužnosnici vjeruju da će ruski biznismen imati koristi od prodaje i zatražili su od RBI-ja pojedinosti o osobama i tvrtkama uključenima u taj aranžman, rekli su tada izvori.

Glasnogovornik Europske komisije, koja nadzire sankcije EU-a, uvedene i Deripaski, rekao je tada da su upoznati s transakcijom, da su zatražili pojašnjenja od austrijskih vlasti. EK je "u bliskom kontaktu s američkim vlastima", napomenuo je tada glasnogovornik.

"Općenito, prema sankcijama EU-a, imovina pojedinaca i subjekata koji podliježu zamrzavanju imovine mora biti zamrznuta, odnosno tom je imovinom u biti zabranjeno trgovati", dodao je glasnogovornik EK.

Dužnosnici austrijske središnje banke upozorili su u travnju RBI da bi transakcija mogla imati negativne posljedice ako ih SAD kazni, rekao je upućeni izvor. I drugi dužnosnici sugerirali su im u privatnim razgovorima da odustanu od kupnje budući da bi mogla biti protumačena kao povreda sankcija, navode drugi izvori.

Poslovanje u Rusiji banci donosi novac, ali je bacilo ljagu na njezin imidž, piše Reuters. Ulagači su bili zadovoljnim najavom kupnje udjela u Strabagu, ali RBI je bio prisiljen odustati od planirane prodaje obveznica nakon što je Reuters objavio vijest o američkim prigovorima.

Tagovi: Raiffeisen, Deripaska, Strabag, rasperia
PROČITAJ I OVO
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE