GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 ECB upozorava na posljedice poreza na aktivu banaka

 ECB upozorava na posljedice poreza na aktivu banaka
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2023 / 11:16
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Porez na bilančnu sumu banaka, koji vlada planira u zakonu o obnovi, mogao bi utjecati na smanjenje kreditiranja u Sloveniji, upozorava u svom mišljenju Europska središnja banka (ECB).

I potpredsjednik ECB-a je za današnje Finance upozorio da takvi porezi ne bi smjeli pogoršati kreditiranje i naštetiti solventnosti banaka.

Mišljenje ECB-a o porezu – Nacrt zakona o obnovi nakon kolovoških poplava i klizišta predviđa uvođenje poreza na ukupnu imovinu banaka i štedionica za razdoblje od pet godina, u iznosu od 0,2 posto ukupne imovine – upozorava da se, suprotno poreznim propisima, koje su uvele druge države članice, dodatni porez u Sloveniji ne bi obračunavao samo na neto prihod od kamata ili vrijednost koja se odnosi na kamatnu maržu, već na cjelokupnu bilancu.

“Potreban je oprez kako ovakva porezna osnovica ne bi potaknula kreditne institucije da suze svoju bilancu smanjenjem kreditne aktivnosti snažnije nego što bi to trebalo biti sa stajališta monetarne politike. S tim u vezi, ECB napominje da se obujam kreditiranja u Sloveniji već smanjio i da bi uvođenje novog poreza moglo dodatno ograničiti kreditnu aktivnost”, upozorava ECB u svom mišljenju.


Mišljenje ECB-a početkom listopada zatražilo je Ministarstvo financija, koje je krajem listopada središnjoj banci proslijedilo i nacrt zakona o obnovi, a ECB je napisala mišljenje koje se u studenome objavljuje u Službenom listu EU. 2.

Kaže da ograničavanje kreditiranja pridonosi nepovoljnijim uvjetima za klijente, a viši troškovi i manja ponuda kredita mogu negativno utjecati na realni gospodarski rast.

U međuvremenu je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos u razgovoru za Finance rekao da ECB nije za takve poreze, jer takvo oporezivanje ne bi trebalo kočiti kreditiranje i prelijevanje učinaka mjera monetarne politike u sustav, te ne bi trebalo štetiti solventnost banaka.

Prema njegovim riječima, ECB je dao mišljenja Litvi, Španjolskoj, Italiji, a sada i Sloveniji. "Svi planirani porezi nisu isti, ali se u svakom mišljenju ističe da ne bi trebali pogoršati kreditiranje i ne naštetiti solventnosti banaka", rekao je de Guidos.

Udruženje banaka Slovenije smatra da bi usvajanje predloženog poreza imalo dugoročne negativne posljedice za kreditiranje i otpornost bankovnog sustava, kao i za njegovu konkurentnost i sposobnost dobivanja sredstava od vlasnika ili investitora.

Kako je za današnje Dela rekla direktorica udruge Stanislava Zadravec Caprirolo, predloženo oporezivanje znatno je veće nego drugdje, a porez je namijenjen srednjoročnom financiranju proračuna, dok su u nekim drugim zemljama usvojili jednokratna porezna opterećenja. Prema njezinu mišljenju, planirana slovenska regulacija bit će znatno lošija za investitore i vlasnike, što će utjecati na dostupnost kapitala i cijenu, a druga posljedica bit će kontrakcija kreditne aktivnosti i bilančne sume.


Tagovi: Europska središnja banka, ecb, aktiva, porez na aktivu banaka
PROČITAJ I OVO
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
FINANCIRANJE
Zajmom EIB-a HBOR-u do 500 milijuna eura za hrvatska poduzeća i javni sektor
ZAGREB - HBOR i EIB su potpisali ugovor o zajmu kojim se na raspolaganje stavlja do 500 milijuna eura za novo financiranje hrvatskih MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i subjekata javnog sektora, od čega je 20 posto namijenjeno za zelene projekte, priopćile su u petak te financijske institucije.
NLB preuzima Summit Leasing
AKVIZICIJE
NLB preuzima Summit Leasing
LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka sklopila je kupoprodajni ugovor za stjecanje 100% udjela u SLS HOLDCO, holdinginška družba, d.o.o., matičnom društvu Summit Leasing Slovenija d.o.o., i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management Inc. i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
SKOK
Bankama u Hrvatskoj dobit u devet mjeseci skočila 64,2$
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale s dobiti od 1,1 milijardu eura, što je za 426,3 milijuna eura ili 64,2 posto više nego u isto vrijeme lani, pokazuju podatci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
POTEZI
Kreditni biro prelazi u ruke Narodne banke Srbije
BEOGRAD - Kreditni biro, koji vodi podatke o zaduženosti privrede i građana, preći će u ruke Narodne banke Srbije (NBS), skoro dve decenije nakon što ga je Udruženje banaka Srbije (UBS) osnovalo, objavio je danas Forbes Srbija.
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
KREDITI
ECB: Kreditiranje kompanija u eurozoni smanjeno prvi put od 2015.
FRANKFURT - Banke u eurozoni smanjile su u listopadu kredite kompanijama prvi puta od ljeta 2015. godine, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE