GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto

Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 17:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.

Neto kamatni prihod povećan je u tom razdoblju za 16,3 posto, na 93 milijuna eura, dok je neto prihod od naknada i provizija porastao 10 posto, na 22 milijuna eura. Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost u prvom tromjesečju 2024. iznosio je 4 milijuna eura, bez promjene u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Ukupna aktiva banke krajem ožujka 2024. iznosila je 13,5 milijardi eura ili 1,5 posto više u odnosu na kraj 2023. Ukupni krediti klijentima na dan 31. ožujka 2024. dosezali su osam milijardi eura, 2,6 posto više u odnosu na kraj 2023., dok su ukupni depoziti klijenata banke bili 10,5 milijardi eura ili 2,8 posto manji. Kako ističu iz banke, smanjenje depozita u prvom tromjesečju 2024. rezultat je očekivanog i unaprijed anticipiranog prelijevanja dijela depozitnih sredstava građana u alternativne oblike ulaganja dostupne na tržištu, dominantno u trezorske zapise te investicijske fondove Erste Asset Managementa.

"Veseli nas nastavak pozitivnih trendova poslovnih rezultata u prvom tromjesečju ove godine, koji predstavljaju snažan indikator stabilnosti našeg poslovnog modela i strategije dugoročno održivog uspješnog poslovanja na hrvatskom tržištu. Zabilježili smo zdrav impuls novog kreditiranja, posebno u poslovanju s građanstvom, dok u korporativnom sektoru također bilježimo stabilne trendove potražnje uz blagi rast kreditnog portfelja", istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d., komentirajući poslovanje u prvom tromjesečju 2024. godine.

Neto dobit ESB grupe nakon manjinskog utjecaja u prvom tromjesečju 2024. iznosila je 65 milijuna eura, 8,3 posto više u odnosu na 60 milijuna eura u istom razdoblju 2023., navodi se u bančinu priopćenju.

Tagovi: erste, Schoefboeck
PROČITAJ I OVO
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
OBVEZNICE
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
LJUBLJANA - SID banka, razvojna i izvozna banka u državnom vlasništvu, odlučila je zbog interesa dobro obaviještenih investitora izdati sedmogodišnje obveznice zatvorenog privatnog izdanja ukupnog nominalnog iznosa od 125 milijuna eura, objavljeno je putem internetskih stranica Ljubljanske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE