GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto

Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2024 / 17:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.

Najznačajniji rast, kako je pokazala statistika HNB-a, zabilježen je kod oročenih depozita, i to po stopi od 20,4 posto.

Prema podacima centralne banke, na kraju trećeg mjeseca ove godine ukupni depoziti domaćih sektora iznosili su 59,8 milijardi eura, što je u odnosu na kraj prvog tromjesečja 2023. porast za 3,6 milijardi eura ili 6,3 posto. Na godišnjoj razini, ukupni oročeni depoziti blago su usporili rast s 37,8 posto na kraju prosinca 2023. na 37,7 posto na kraju ožujka 2024.

Što se tiče kredita, oni su na kraju ožujka iznosili 43,6 milijardi eura, što je povećanje od 0,5 milijardi eura ili 1,2 posto u odnosu na kraj četvrtog tromjesečja 2023. i povećanje od dvije milijarde eura ili 4,8 posto u odnosu na kraj prvog tromjesečja 2023. Na godišnjoj se razini rast ukupnih kredita domaćim sektorima usporio sa šest posto na kraju prosinca 2023. na 4,8 posto na kraju ožujka 2024.

Stambeni krediti kućanstava na kraju ožujka iznosili su 11,1 milijardu eura, a gotovinski nenamjenski krediti 8,3 milijarde eura. U proteklih godinu dana krediti kućanstvima porasli su po stopi od 10,9 posto, pri čemu je najznačajniji rast gotovinskih nenamjenskih kredita po stopi od 12,9 posto, tvrde u središnjoj banci.

Tagovi: depoziti, oročeni, oročenje, hnb
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE