GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu

HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 07:47
Autor: SEEbiz
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.

Prihod je iznosio 20,8 milijardi dolara, što je 3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i u usporedbi s srednjom prognozom LSEG-a od oko 16,94 milijarde dolara.

Dobit prije oporezivanja u razdoblju od siječnja do ožujka iznosila je 12,65 milijardi dolara, što je pad od oko 2% u odnosu na godinu prije kada je dobit prije oporezivanja iznosila 12,89 milijardi dolara. Ipak, ta je brojka nadmašila procjenu od 12,61 milijardu dolara prema prognozama analitičara koje je sastavila banka.

Dobit nakon oporezivanja smanjila se na 10,84 milijarde dolara — manje od 11,03 milijarde dolara zabilježenih u prvom kvartalu 2023.

HSBC, najveća europska banka po imovini, odobrila je prvu privremenu dividendu od 10 centi po dionici, kao i posebnu dividendu od 21 centa po dionici, nakon završetka prodaje svog bankarskog poslovanja u Kanadi.

Tvrtka je također najavila umirovljenje Quinna, koji je na toj poziciji bio gotovo pet godina.

“Odbor želi odati priznanje Noelovu vođenju tvrtke. Noel je imao dugu i istaknutu 37-godišnju karijeru u Banci i vrlo smo zahvalni za njegov značajan doprinos Grupi tijekom mnogih godina,” rekao je predsjednik Grupe Mark Tucker.

"Tijekom njegovog mandata, HSBC je ostvario rekordnu dobit i najveće povrate u više od desetljeća", rekla je Aileen Taylor, tajnica grupe i glavna direktorica upravljanja u HSBC-u.

Quinn će ostati glavni izvršni direktor Grupe dok banka započinje proces potrage za njegovim nasljednikom. HSBC je rekao da je pristao ostati dostupan do kraja svog 12-mjesečnog otkaznog roka - koji završava 30. travnja 2025. - kako bi podržao prijelaz.

Ovo su drugi istaknuti podaci za prvo tromjesečje:

Neto kamatna marža, mjera profitabilnosti kreditiranja, smanjena je na 1,63% — u usporedbi s 1,69% prije godinu dana.
Omjer običnog kapitala prvog reda — koji mjeri kapital banke u odnosu na njezinu imovinu — bio je 15,2%, u usporedbi s 14,8% u četvrtom tromjesečju 2023.
Osnovna zarada po dionici iznosila je 0,54 USD, nešto više od 0,52 USD u istom razdoblju prije godinu dana.

Tagovi: hsbc, quinn
PROČITAJ I OVO
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
KARIJERE
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
LJUBLJANA - Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Erevanu, Armenija, ministar financija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika odbora guvernera članica EBRD-a. On će godinu dana predsjedavati 73-članim odborom banke.
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
UPOZORENJE
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
WASHINGTON - Europi trebaju pametna ulaganja kako bi povećala otpornost te poboljšala prilagodbu i financiranje smanjenja rizika od katastrofa i klimatskih promjena, poručili su u četvrtak iz Svjetske banke.
NLB objavio namjeru preuzimanja Addiko banke
AKVIZICIJE
NLB objavio namjeru preuzimanja Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je u srijedu objavila namjeru objave javne ponude za preuzimanje svih dionica Addiko banke. Ponudit će 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende.
KPMG: Banke i dalje optimiziraju troškove, a one u Hrvatskoj i regiji imaju dodatne izazove
OPTIMIZIRANJE
KPMG: Banke i dalje optimiziraju troškove, a one u Hrvatskoj i regiji imaju dodatne izazove
ZAGREB - KPMG International proveo je istraživanje s više od 200 bankarskih institucija, koje je podržano usporednim benchmarking analizama i osobnim razgovorima s čelnicima banaka zaduženim za novi ciklus strateških inicijativa.
Amerikanci ponovo upozorili Raiffeisen
UPOZORENJE
Amerikanci ponovo upozorili Raiffeisen
BEČ - Američka administracija ponovo je upozorila Raiffeisen bank International (RBI) zbog poslovanja u Rusiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE