GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rio Tinto prepolovio dividendu

Rio Tinto prepolovio dividendu
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 09:05
Autor: SEEbiz
LONDON - Rio Tinto je više nego prepolovio svoju godišnju dividendu zbog pada cijena na robnim tržištima, ali je rekao da je "suzdržano uvjeren" da su se izgledi za globalno gospodarstvo poboljšali nakon što je Kina ublažila svoja ograničenja vezana uz Covid-19.

Drugi najveći svjetski rudar u srijedu je priopćio da će isplatiti ukupnu dividendu od 4,92 USD za 2022., 53 posto niže nego 2021. kada su skokovite cijene sirovina dovele kompaniju do rekordne dobiti. Prihodi su prošle godine pali 13 posto na 55,5 milijardi dolara, dok je dobit prije oporezivanja pala 40 posto na 18,6 milijardi dolara.

Smanjena isplata dioničarima nakon sjajne 2021. slijedi slične poteze rivala kao što su BHP i Fortescue Metals, ali Rio je rekao da je 8 milijardi dolara koje je isplatio još uvijek visoko u povijesnom smislu.

Izvršni direktor Jakob Stausholm rekao je da je to druga najveća dividenda u 150-godišnjoj povijesti Rija i da je došla u trenutku kada tvrtka preoblikuje svoje poslovanje kako bi poboljšala povrate nakon godina slabijeg učinka u odnosu na svoje konkurente.

"Ono što vidim daje mi povjerenje da smo na pravom putu", rekao je.

Stausholm je rekao da je "vrlo pozitivan" u pogledu izgleda za Kinu, na koju se tvrtka oslanja u izvozu željezne rudače, sada kada je Peking ublažio svoja ograničenja u vezi s pandemijom.

Ublažavanje nulte Covid politike u zemlji dovelo je do oporavka cijena željezne rude od studenog.

Stausholm je rekao da postoje pozitivni znakovi oporavka u kineskom sektoru nekretnina, ključnom krajnjem tržištu za australsku željeznu rudaču, koja se koristi za proizvodnju čelika.

Tagovi: Rio Tinto, dividenda, Jakob Stausholm, željezna rudača, tržišta roba
PROČITAJ I OVO
Podravka objasnila zašto želi preuzeti poljoprivredni segment Fortenove
NOVI DETALJI
Podravka objasnila zašto želi preuzeti poljoprivredni segment Fortenove
ANALIZA - Podravka je prekjučer u sjedištu Grupe u Koprivnici održala Investor Day za investicijsku zajednicu na kojem su predstavljeni godišnji financijski rezultati Grupe za fiskalnu 2023. godinu, a potom i Q&A session. Nadalje, Podravka je omogućila obilazak proizvodnog kompleksa u Koprivnici.
Telemach donosi najveće brzine optičkog interneta po najnižoj cijeni na tržištu
INTERNET
Telemach donosi najveće brzine optičkog interneta po najnižoj cijeni na tržištu
ZAGREB - Giga brzine postaju novi standard – ključna je to poruka Telemacha svim njegovim sadašnjim i budućim korisnicima za koje je kreirana trenutno najbolja ponuda optičkog interneta na tržištu.
Klaus: Petrokemiji grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta
OCJENE
Klaus: Petrokemiji grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta
ZAGREB - Predsjednik Sindikata EKN ustvrdio je u četvrtak da je dokapitalizacijom kutinske Petrokemije državi grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta jer joj je smanjen vlasnički udjel, što je još dodatno platila.
Varteks: Očekujemo termin sastanka kod Habijana
PROBLEMI
Varteks: Očekujemo termin sastanka kod Habijana
VARAŽDIN - Tekstilna industrija Varteks u četvrtak je priopćila da očekuje termin sastanka kod ministra gospodarstva Damira Habijana na kojemu bi se tražilo rješenje za sadašnju tešku situaciju u tvrtci, a bankama poručuje da pričekaju s naplatom potraživanja, koja su i tako osigurana.
Hrvatska ostala bez kontrolnog udjela u Petrokemiji
GREŠKA U KORACIMA
Hrvatska ostala bez kontrolnog udjela u Petrokemiji
ZAGREB - Država suprotno planu i svim očekivanjima neće imati željeni kontrolni paket dionica velike, jedine i za poljoprivredu strateški važne tvrtke kutinske Petrokemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE