GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klaus: Petrokemiji grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta

Klaus: Petrokemiji grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 15:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Sindikata EKN ustvrdio je u četvrtak da je dokapitalizacijom kutinske Petrokemije državi grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta jer joj je smanjen vlasnički udjel, što je još dodatno platila.

Klaus je na konferenciji za novinare u Zagrebu upitao kako je moguće da je država dala 12 milijuna eura poreznih obveznika da bi sa 44 posto vlasništva u Petrokemiji pala na 20 posto.

Ne bi bio problem, smatra da je država zadržala kontrolni paket, odnosno 25 posto plus jednu dionicu, ustvrdio je Klaus, upitavši radi li se o propustu, neznanju ili o nečem trećem.

Zanima ga također zašto država nije prodala većinskom vlasniku Petrokemije turskom Yildirimu 20 posto dionica na čemu bi zaradila milijune eura.

Zbog svega razmatraju mogućnost kaznene prijave protiv odgovornih u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), poručio je i dodao da traže odgovornost i da se stvari, ako je moguće vrate na početne postavke.

"To će biti prvi zadatak za stranku koja se jako zalaže za resor poljoprivrede", poručio je Klaus.

Po njegovim riječima bilo je predviđeno da će država dokapitalizacijom zadržati kontrolni paket od 25 posto ali je se to nije dogodilo. Smatra da je CERP trebao pričekati da prvo Yildirim uplati svoj dio, a nakon toga hrvatska strana ostatak kojim bi zadržala kontrolni paket.

Sindikatima nije bila draga ideja da državi pada vlasnički udio, no dali su potporu Vladinoj namjeri jer je gotovo identična situacija kao i da država ima 33 posto udjela, a kontrolni paket omogućava da većinski vlasnik turski Yildirim ne može donositi sve odluke.

U krajnjoj liniji dok godi postoji kontrolni paket u državnim rukama nitko ne može srušiti ni prodavati tvornicu ili njezine dijelove, kaže.

Klaus je rekao da je jučer na sjednici Nadzornog odbora Petrokemije dobio informaciju da je za dokapitalizaciju 23. travnja CERP uplatio 5,44 milijuna eura, Janaf 2,762 milijuna eura, Fond za financiranje razgradnje nuklearnog otpada NEK uplatio 3,8 milijuna eura, a tvrtka Terra - mineralna gnojiva koji je kupio Yildirim uplatila je 25. travnja 116, 82 milijuna eura.

Utvrdili smo da takav omjer uplata državi ne daje 25 posto plus jednu dionicu, nego značajno manje, oko 20-ak posto, a zbroj uplaćenog iznosa s hrvatske strane iznosi oko 12 milijuna eura.

Klaus je rekao da je glasao protiv Odluke o suglasnosti na odluku o utvrđivanju uspješnosti izdavanja novih dionica i Odluke o povećanju temeljnog kapitala kao i ostala dva predstavnika države u sedmočlanom Nadzornom odboru.

"Apsurd nad apsurdima" je da predstavnica CERP-a koji vodi postupak dokapitalizacije to čini, kao i predstavnik Vlade Tomislav Pokaz sa sličnim obrazloženjem", ocijenio je Klaus.

Tagovi: Petrokemija, Yildrim, Željko Klaus
PROČITAJ I OVO
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
LETOVI
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
BEOGRAD - China Southern Airlines, jedan od najvećih svjetskih prijevoznika, planira započeti letove između svog središta u Guangzhouu i Beograda do kraja godine, prema Zračnoj luci Guangzhou.
Span odobrio dividendu
DIVIDENDA
Span odobrio dividendu
ZAGREB - Span je objavio odluke svoje Glavne skupštine održane 17. lipnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE