GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka objasnila zašto želi preuzeti poljoprivredni segment Fortenove

Podravka objasnila zašto želi preuzeti poljoprivredni segment Fortenove
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 17:26
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Podravka je prekjučer u sjedištu Grupe u Koprivnici održala Investor Day za investicijsku zajednicu na kojem su predstavljeni godišnji financijski rezultati Grupe za fiskalnu 2023. godinu, a potom i Q&A session. Nadalje, Podravka je omogućila obilazak proizvodnog kompleksa u Koprivnici.

Prezentaciju je održala predsjednica Uprave Grupe Martina Dalić, koja se ukratko osvrnula na financijske rezultate za 2023. godinu i ostavila dosta vremena za pitanja i odgovore. Donosimo vam kratki sažetak financijske slike. Što se tiče profitabilnosti Podravke u 2023. godini, farmaceutski segment prvenstveno je pridonio u apsolutnim iznosima i relativnim maržama na svim razinama profitabilnosti. Segment prehrane ostvario je rast normalizirane EBITDA i normalizirane neto dobiti usprkos negativnom utjecaju rastućih troškova sirovina, ambalaže i energije, ublaženom optimizacijom procesa nabave potaknutom povećanom konkurencijom dobavljača, piše Intercapital.

Dodatno, Grupa je naglasila da je prehrambeni segment u 2023. bio pod utjecajem restrukturiranja usmjerenih na poboljšanje profitabilnosti, a očekuje se da će efekti biti vidljivi tijekom 2024. Što se tiče poslovanja u 2023. nije bilo suradnje s Kauflandom, koji je cca. 15 milijuna eura i to će se ponovno uspostaviti 2024. tako da će to također podržati rast prihoda. Regija srednje Europe negativno je utjecala na rast prodaje u 2023. godini za 4,3 mil. eura zbog procesa restrukturiranja i optimizacije portfelja na tržištima Poljske i Češke. Ovo je trebalo povećati profitabilnost. To je uspješno provedeno tako da će 2024. prodaja u Poljskoj i Češkoj ponovno rasti na ovim čvrstim temeljima. Zapadna Europa i prekomorska regija povećale su prodaju za 12,8 milijuna eura u 2023. godini, što je veliki uspjeh.

Tome je pridonijelo i restrukturiranje distribucijskog kanala. U Austriji je Atlantic Grupa novi distributer Podravke budući da je dosadašnji odnos bio nezadovoljavajući, a pozitivni učinci očekuju se i u 2024. godini. Na tržištu SAD-a Podravka sama radi distribuciju i za Atlantic Grupu, srpski Bambi te još jednu tvrtku koja je orijentirana na slavenska i turska etnička tržišta.

Na kraju, iz Podravke ističu da su zadovoljni svojom neto zaduženošću i ostvarenim trendom smanjenja neto zaduženosti zbog urednog plaćanja kreditnih obveza i povećanja pozicije novca i novčanih ekvivalenata. Nadalje, dotaknuli su se i Podravkinog investicijskog ciklusa s glavnim zaključkom da investicijski ciklus ide u skladu s Podravkinom poslovnom strategijom (do 2025. godine). U investicijskom ciklusu koji je započeo 2021. godine, Podravka je do kraja 2023. godine uložila 150 milijuna eura.

Konačno, u segmentu pitanja i odgovora najznačajnijom je ocijenjena trenutna situacija spajanja i preuzimanja vezana uz proces prodaje divizije poljoprivrednog poslovanja Fortenova grupe.

Iz Grupe ističu da im je posao poljoprivrede privlačan zbog profitabilnosti i mogućnosti sinergijskih učinaka. Rečeno je da bi to moglo predstavljati treći poslovni stup, uz prehrambenu i farmaceutsku djelatnost. Blizina poljoprivrednih proizvoda još je jedan važan pokretač budući da korištenje povrća koje se uzgaja u blizini može značajno smanjiti otpad i zaštititi rizik od poremećaja u lancima vrijednosti kakvima smo svjedočili tijekom pandemije. Podravka je i jedan od najvećih kupaca pšenice na hrvatskom tržištu, a ovom bi akvizicijom smanjila svoju ovisnost o kupcima, iako bi oni i dalje morali kupovati velike količine.

Podravka je tijekom Q&A sesije istaknula da bi druga tržišta koja bi bila zanimljiva za spajanja i preuzimanja, osim Hrvatske, bila Poljska i Srbija, zbog blizine i snažne prodaje na tim tržištima.

Tagovi: podravka, fortenova, hrana, dalić, atlantic, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Kraš odobrio dividendu
DIVIDENDA
Kraš odobrio dividendu
ZAGREB - Kraš je jučer održao Glavnu skupštinu nakon koje su objavljene odluke.
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
NESLUŽBENO
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
LJUBLJANA - Prema neslužbenim informacijama, Slovenski državni holding (SDH) postigao je dogovor s telekomunikacijskim operaterom T-2 o visini i povratu duga. Detalji za sada nisu poznati, više će se znati uskoro tijekom dana. Za 10.00 sati na Okružnom sudu u Ljubljani najavljeno je ročište za pokretanje stečajnog postupka nad T-2.
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE