GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački prometni sindikat postigao dogovor o povećanju plaća

Njemački prometni sindikat postigao dogovor o povećanju plaća
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2023 / 19:07
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Sindikat koji zastupa radnike javnog prijevoza u većem dijelu Njemačke postigao je provizorni dogovor s poslodavcima o povećanju plaća nakon oštrih radničkih pregovora koji su uključivali nekoliko kratkih štrajkova.

Prema sporazumu, koji pokriva oko 5000 radnika javnog prijevoza u nekoliko njemačkih pokrajina, osoblje bi dobilo jednokratni bonus od 1500 eura (1655 dolara) i mjesečne povišice od najmanje 300 eura počevši od lipnja prema sporazumu, objavio je sindikat Verdi u ponedjeljak.

Kompromis, međutim, ne rješava drugačiji tekući spor oko plaća koji uključuje drugi sindikat, EVG, koji predstavlja mnoge željezničke radnike u Njemačkoj, uključujući više od 180.000 radnika samo u nacionalnoj željezničkoj službi Deutsche Bahn.

Sindikat je zaprijetio daljnjim štrajkovima usred odvojenih pregovora o kolektivnom pregovaranju s oko 50 željezničkih kompanija, uključujući Deutsche Bahn.

Privremeni sporazum između Verdija i udruge poslodavaca u prijevozu AGVDE postignut je tijekom razgovora tijekom vikenda u Fuldi.

Verdijev pregovarač Volker Nüsse rekao je da će sporazum omogućiti radnicima u nižim i srednjim platnim skupinama povećanje plaća od 9,3% do 13%, pružajući hitno potrebnu olakšicu usred rastućih cijena.

"Naravno da je to vrlo značajno povećanje u teškim vremenima", rekao je Jürgen Hänse, vodeći pregovarač za AGVDE.

Radnici moraju ratificirati sporazum do kraja svibnja.

Prošlog tjedna Verdi je organizirao štrajkove u nekoliko prijevozničkih tvrtki koji su posebno utjecali na autobuse i vlakove lokalnog javnog prijevoza u dijelovima Donje Saske, Sjeverne Rajne Vestfalije, Baden-Württemberga, Bavarske i Schleswig-Holsteina. Štrajkovi su trebali povećati pritisak na tvrtke usred pregovora.

Tagovi: štrajk u njemačkim zračnim lukama, Verdi, Lufthansa
PROČITAJ I OVO
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
KARIJERE
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
NEW YORK - Trik za napredovanje na poslu nije u tome da najbrže učiš ili si najpametniji u prostoriji – već u pozitivnom stavu, kaže izvršni direktor Amazona Andy Jassy.
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE