GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto

Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 12:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Konsolidovani poslovni profit skočio je 16,2 odsto, na 828,6 miliona dinara.

Najveći doprinos dobrim poslovnim rezultatima, kako je navedeno, dao je veliki broj zavisnih proizvodnih i trgovinskih preduzeća povećanom prodajom na domaćem tržištu.

Konsolidovani neto dug kompanije ostao je gotovo nepromenjen na kraju decembra, na relativno niskom nivou od 305,6 miliona dinara.

Kada je u pitanju učinak pojedinačnih preduzeća, najveće proizvodno preduzeće Metalac Posuđe zabeležilo je rast poslovnih prihoda od oko pet odsto, dok je neto rezultat bio bolji za oko tri procenta.

Od trgovinskih kompanija i dalje najbolje rezultate beleži maloprodaja Proleter koja je zabeležila rast prihoda od 19 odsto. Ukupnom profitu ova kompanija je doprinela sa skoro milion evra.

Nekada glavni generator profita kompanije, ruska podružnica Metrot imala je pad prihoda i ukupnu realizaciju u 2023. godini od 3,2 miliona evra, uz ostvarenu minornu dobit.

„Ukrajinski biznis je, očekivano ostao u minusu, dok je dobar rezultat imala crnogorska podružnica koja je ostvarila rast prihoda od 16 odsto i dobiti od 13 procenata“, navedeno je u saopštenju.

Cene akcija Metalca ove godine porasle su oko 15 odsto, a na poslednjoj ceni od 1.825 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 3,7 milijardi dinara ili 31,8 miliona evra.

Tagovi: METALAC, MOMENTUM
PROČITAJ I OVO
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
AKVIZICIJE
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
ZAGREB - Otvoreni radio objavio je novu vlasničku strukturu u kojoj je novi većinski vlasnik mađarska tvrtka Media Moment Korlatolt s 51 posto udjela a preostalih 49 posto zadržala je tvrtka Avix donedavnog stopostotnog vlasnika radija Ivana Miličevića.
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
REKORDI
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
LJUBLJANA - U 2022. godini u Sloveniji su novoosnovana 21.833 poduzeća, što je oko devet posto više nego godinu prije. To je najveći broj novih tvrtki od 2004. odn budući da Državni ured za statistiku prati te podatke.
Cinkarna odobrila dividendu
DIVIDENDA
Cinkarna odobrila dividendu
CELJE - Cinkarna Celje u srijedu je održala glavnu skupštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 0,9 eura po dionici, što podrazumijeva dividendni prinos od 4,2 posto.
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
AKVIZICIJE
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
ZAGREB - Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE