GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BHP razmatra novu ponudu za Anglo American

BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2024 / 16:32
Autor: SEEbiz
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?

BHP-ov plan da se djelomično razdvoji, a zatim kupi Anglo, preokrenuo je rudarsku industriju sukobivši dva njena najveća imena u javnom sukobu. Anglo je već odbio dva neobvezujuća prijedloga BHP-a — kritizirajući i vrednovanje i složenost — i umjesto toga požurio s vlastitim dramatičnim planom restrukturiranja.

Sada su sve oči uprte u BHP: Do 17 sati u Londonu u srijedu, najveći rudar na svijetu mora ili objaviti čvrstu namjeru da da ponudu ili se povući na šest mjeseci prema pravilima preuzimanja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

BHP razmatra hoće li napraviti poboljšani prijedlog, ali to tek treba učiniti, prema osobama upoznatim s tim pitanjem. Najveći svjetski rudar želio bi neki znak angažmana Angla da da čvrstu ponudu, rekli su neki ljudi, a jedan od načina da se to postigne mogao bi biti prijedlog dovoljno privlačan da uvjeri vlastite investitore Angla da poguraju tvrtku da uđe u pregovore.

Ipak, BHP je oprezan u licitiranju sam protiv sebe u vakuumu, a odustajanje ostaje velika mogućnost. Tvrtka trenutačno nema namjeru neprijateljski se ponašati s ponudom prema dioničarima Angla ako uprava odbije sudjelovati s njom.

Glasnogovornici BHP-a i Angla odbili su komentirati.

Izvršni direktor BHP-a, Mike Henry, pokušava se dočepati Anglove bakrene imovine, na kojoj industrija zavidi, ali želi da Anglo prvo izdvoji svoje poslove s platinom i željeznom rudom u Južnoj Africi prije nego što nastavi s preuzimanjem. Akvizicija bi bila najveći posao u industriji u više od desetljeća i stvorila bi najvećeg svjetskog proizvođača bakra - koji čini otprilike 10% globalne opskrbe - u vrijeme kada se rudarske tvrtke i njihovi ulagači nalaze u poziciji da imaju koristi od prijetećeg deficita opskrbe.

Približavanje roka slijedi nakon tjedna ispunjenog dramom, u kojem je BHP otkrio da je odbijen po drugi put nakon što je povećao broj dionica koje je nudio za ostatak Angla. Dan kasnije, izvršni direktor Angla Duncan Wanblad predstavio je vlastiti plan za preoblikovanje poslovanja izlaskom iz proizvodnje platine, dijamanata i ugljena i usporavanjem nepopularnog projekta gnojiva.

BHP je ohrabrila Angloova najava s obzirom na sličnosti s njegovim vlastitim planom - posebice prijedlogom o izdvajanju poslovanja s platinom - i tvrtka sada odmjerava kako bi mogla uvući dioničare Angla u sukob kako bi izvršila pritisak na manjeg rudara da započne razgovore.

Tehnički, Anglo bi mogao tražiti produljenje roka, ali kako stvari stoje nema namjeru to učiniti, kažu upućeni.

I dok su se neki dioničari ovog tjedna zagrijali za Anglov plan, njegova dva najveća vlasnika, BlackRock Inc. i Južnoafrička tvrtka Public Investment Corp., tek trebaju izraziti javno stajalište o tome koji bi pristup preferirali. Par će biti ključni, držeći između sebe oko 18% dionica Angla.

U međuvremenu, aktivist Elliott Investment Management također je izgradio udio u Anglu i trenutno procjenjuje svoje mogućnosti, rekla je druga osoba.

Govoreći u četiri oka, nekoliko drugih velikih dioničara Angla rekli su da ih posljednji prijedlog BHP-a nije uvjerio. Također su ukazali na nedostatak hitnosti, rekavši da je Anglov plan da se smanji i usredotoči na bakar povećao vjerojatnost da će BHP ili neki od njegovih rivala ciljati tvrtku za preuzimanje u budućnosti, ako trenutni pokušaj ne uspije.

Međutim, dioničari BHP-a mogli bi biti skeptični ako restrukturirani Anglo zahtijeva poboljšanu procjenu.

Tagovi: bhp, anglo, rudnici, platina, rudari, elliott
PROČITAJ I OVO
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
AKVIZICIJE
Mađarski Media Moment preuzeo Otvoreni radio
ZAGREB - Otvoreni radio objavio je novu vlasničku strukturu u kojoj je novi većinski vlasnik mađarska tvrtka Media Moment Korlatolt s 51 posto udjela a preostalih 49 posto zadržala je tvrtka Avix donedavnog stopostotnog vlasnika radija Ivana Miličevića.
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
REKORDI
Slovenija: U 2022. godini rekordan broj novih tvrtki
LJUBLJANA - U 2022. godini u Sloveniji su novoosnovana 21.833 poduzeća, što je oko devet posto više nego godinu prije. To je najveći broj novih tvrtki od 2004. odn budući da Državni ured za statistiku prati te podatke.
Cinkarna odobrila dividendu
DIVIDENDA
Cinkarna odobrila dividendu
CELJE - Cinkarna Celje u srijedu je održala glavnu skupštinu na kojoj su dioničari odobrili isplatu dividende od 0,9 eura po dionici, što podrazumijeva dividendni prinos od 4,2 posto.
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
AKVIZICIJE
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
ZAGREB - Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE