GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kraš povećao marže, imao sjajan zadnji kvartal 2022.

Kraš povećao marže, imao sjajan zadnji kvartal 2022.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 09:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U 2022. godini Kraš je zabilježio rast prihoda od prodaje od 8,7% u odnosu na prethodnu godinu, rast EBITDA-e od 22,4%, te neto dobit od 44,9 milijuna kuna, što je povećanje od 49% u odnosu na prethodnu godinu.

Počevši od prihoda, prihodi od prodaje iznosili su 11,4 milijarde kuna, što je povećanje od 8,7% na godišnjoj razini.

Od toga je prodaja na domaćem tržištu iznosila 630,3 mil. kuna, što je povećanje od 9,9% na godišnjoj razini, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 498,3 mil. kuna, što je povećanje od 6,7% na godišnjoj razini, pišu analitičari Intercapitala

Rast prihoda zabilježen je u svim kategorijama proizvoda, dok je količina prodanih proizvoda nešto niža na godišnjoj razini. Naime, ukupna količina prodaje iznosila je 36,4 tisuća tona, što je 1,4% ili 505 tona manje u odnosu na prethodnu godinu. Od toga domaće tržište bilježi količinski pad od 1,9%, dok je količinski pad na inozemnom tržištu 4%.

To bi impliciralo da je rast prihoda od prodaje posljedica viših cijena proizvoda, a s obzirom da su prihodi porasli za 8,7%, dok je količinski smanjen za 1,4%, dokazuje da Kraš u prosjeku može zaračunavati više cijene svojih proizvoda uz neznatno smanjenje volumena. Nadalje, to nam također može pokazati da Kraš ima solidne tržišne udjele u svojim segmentima proizvoda, što je u kombinaciji s naporima optimizacije zaliha dovelo do spomenutog povećanja prodaje.

Dalje, EBITDA je iznosila 116,2 milijuna kuna, što je povećanje od 22,4% u odnosu na prethodnu godinu, što implicira EBITDA maržu od 10,20%, povećanje od 1,15 p.p. YoY. Ovaj rast prvenstveno je bio potaknut nekoliko stvari. Prvo, veći materijalni troškovi, koji su na godišnjoj razini porasli za 16,3% i iznosili su 744,5 mil. kuna. Drugo, veća rezerviranja (u ovom slučaju za mirovine, otpremnine i druge slične obveze prema radnicima) koja su porasla više od 3 puta, na 23,5 mil. kuna. Na kraju, promjene vrijednosti zaliha proizvoda u proizvodnji ali i gotovih proizvoda iznosile su -36,5 mil. kuna u 2022. (2021.: 919 tisuća kuna).

Konačno, neto dobit iznosila je 44,9 mil. kuna, što je povećanje od 49% u odnosu na prethodnu godinu, što implicira neto profitnu maržu od 3,94%, povećanje od 1,07 p.p. YoY. Zapravo, ovaj rast je stvarno podržan u zadnjem kvartalu, jer je Društvo zabilježilo neto dobit od 8,7 milijuna kuna u četvrtom tromjesečju 2022., dok su u istom razdoblju prošle godine zabilježili neto gubitak od 4,07 milijuna kuna.

Tagovi: Kraš, neto marža, poskupljenja, sirovine, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALITIČARI
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALIZA - Tijekom prvog tromjesečja 2024. Ericsson NT je zabilježio pad prihoda od 25% na godišnjoj razini, pad EBITDA-e od 21%, te neto dobit od 6,39 milijuna eura, što je smanjenje od 18% na godišnjoj razini.
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
INVESTICIJE
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
ZABOK - Nakon što je kupio zemljište i ishodio sve potrebne dozvole, PEVEX d.d., prvi hrvatski trgovački lanac počinje graditi prodajni centar u Zaboku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE