GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar ima milijardu eura ugovorenih poslova, planira zaposliti 205 radnika

Končar ima milijardu eura ugovorenih poslova, planira zaposliti 205 radnika
EKSPANZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2022 / 14:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Končar u 2023. godini planira prihode veće od 760 milijuna eura, izvoz veći od od 430 i investicije veće od 60 milijuna eura, rekao je u ponedjeljak na susretu s novinarima predsjednik Končarove uprave Gordan Kolak.

Projekcija prihoda se, kako je rekao, temelji na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2022. godinu.

Stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine, kako je naveo, procjenjuje se na približno milijardu eura.

U zadnjih nekoliko godina Končar je prema Kolakovim riječima načinio velike iskorake fokusirajući se na digitalni segment te namjerava u sljedećih deset godina postati jednom od većih IT kompanija u regiji.

Podsjetio je kako je Končar u ovoj poslovnoj godini pripojio Grupu Dalekovod koja je sada financijski stabilna kompanija bez duga, sa značajnim poencijalom.

"Nastavljamo s praksom preuzimanja kompanija u segmentima za koje prepoznajemo da su značajni i važni za buduće poslovanje", kazao je Kolak navodeći kako Končar trenutačno radi na nekim akvizicijama, no dok se ne realiziraju ne može govoriti o detaljima. Rekao je da je akvizicijski fokus digitalni segment, dometnuvši da je investicijski ciklus u 2023. godini usmjeren na ulaganja u novu opremu i strojeve.

Investicije u idućoj godini, kako je naveo, planiraju se u iznosu većem od 60 milijuna eura.

Od značajnijih projekata planirani su nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekata iz područja digitalnih tehnologija.

U 2023. godini predviđeni su troškovi obrazovanja u iznosu od 1,2 milijuna eura.

Planira se zapošljavanje 205 novih radnika, pretežno visoke stručne spreme, pa bi na kraju 2023. godine u grupi bilo zaposleno 4.885 radnika.

Na pitanje kako komentira uvođenje poreza na ekstraprofit i hoće li Končar biti njime zahvaćen, kazao je da hoće no kako to neće umanjiti potencijal za investiranje.

Dodao je kako niti u jednom trenutku nije iskazao neko nezadovoljstvo ili negodovanje takvim rješenjem, iako je ono možda moglo biti bolje "da je bilo više vremena za pripremu".

Tagovi: Končar Grupa, končar, Končar EI, Gordan Kolak
PROČITAJ I OVO
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
SJAJNE BROJKE
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
RIJEKA - Na kontejnerskom terminalu Brajdici u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata (AGCT), lani je pretovareno rekordnih 386 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a terminal je ticalo 275 brodova, doznaje se iz te tvrtke.
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
SJAJNE BROJKE
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u 2023. godini je ostvarila neto dobit od 66.4 milijuna eura, što je rast od 17.3 milijuna eura ili 35.3 posto u odnosu na 2022., objavili su danas iz te kompanije.
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.
Prednosti korištenja dizalica topline
INOVACIJE
Prednosti korištenja dizalica topline
Dizalice topline učinkovit su i ekološki prihvatljiv način grijanja; umjesto korištenja tradicionalnih sustava koji koriste fosilna goriva poput plina ili nafte, koriste energiju iz obnovljivih izvora poput zraka, vode ili zemlje, kako bi pružile toplinu i udobnost svakom prostoru.
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
ŠIRENJE
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
BEČ - Bečka zračna luka proširuje terminal 3. Za to joj na raspolaganju stoji 420 milijuna eura, a radovi su već u tijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE