GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Triglav u devet mjeseci s gubitkom od 11,3 milijuna eura

Grupa Triglav u devet mjeseci s gubitkom od 11,3 milijuna eura
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2023 / 11:13
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Grupa Triglav u prvih je devet mjeseci zabilježila gubitak od 11,3 milijuna eura, nakon što je lani imala neto dobit od 27,6 milijuna eura. Na rezultate su najviše utjecali masovni štetni događaji i gubitak zbog regulacije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Opseg poslovanja porastao je za 12 posto na 1,4 milijarde eura.

Kako je danas objavila Zavarovalnica Triglav putem internetskih stranica Ljubljanske burze, na devetomjesečne rezultate utjecali su ovogodišnji jednokratni negativni događaji, posebice izrazito masovne štete, čija je procijenjena vrijednost, uzimajući u obzir reosigurateljnu zaštitu, iznosila 55,1 milijuna eura, te gubitak segmenta zdravstva zbog regulacije cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja koji je dosegao 28,5 milijuna eura.

Grupa je zabilježila gubitak prije oporezivanja od 11,8 milijuna eura, nakon što je u istom razdoblju prošle godine imala dobit prije oporezivanja od 33,6 milijuna eura, te neto gubitak od 11,3 milijuna eura, nakon što je prvih devet mjeseci prošle godine završila s 27,6 milijuna eura čiste dobiti.

“Zbog ovogodišnjih elementarnih nepogoda bilježimo povijesno visoke gubitke, a uvođenje regulacije cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji uzrokovalo je gubitak u segmentu Zdravstvo. Dodatni negativni utjecaj na devetomjesečnu djecu
rezultati predstavljaju inflatorne pritiske na potraživanja i troškove, koji su prisutni od prošle godine", napisao je o rezultatima predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Ukupni obujam poslovanja, koji uključuje sve obračunate premije i ostale prihode, u devet je mjeseci porastao za 12 posto na 1,39 milijardi eura. Pritom su obračunate bruto premije porasle za 12 posto na 1,28 milijardi eura, a ostali prihodi porasli su za 15 posto na 107,4 milijuna eura.

Grupacija potvrđuje procjenu objavljenu krajem godine da će godišnja dobit prije oporezivanja biti oko 80 posto niža od prvotno planirane, ako gubici do kraja godine budu unutar očekivanja. Ova godina je vrlo zahtjevna, pa i za ekipu Triglava, rekao je Slapar.

U 2024. godini grupa očekuje normalizaciju poslovanja u skladu sa strateškim usmjerenjima te planira dobit prije oporezivanja između 100 i 120 milijuna eura. Ukupni obujam poslovanja planiran je na oko 1,6 milijardi eura.

„Poboljšanje će se odraziti i na gubitak i na rashodni dio kombiniranog kvocijenta i, naravno, također na ostvarenu dobit. Pri planiranju opsega poslovanja vodili smo računa o prestanku dopunskog zdravstvenog osiguranja u segmentu Zdravlje, dok se namjeravamo i dalje razvijati i nuditi dopunsko zdravstveno osiguranje“, rekao je Slapar koji je dobio novi mandat na čelu odbor.

Nadzorni odbor osiguravajućeg društva u srijedu je za novi petogodišnji mandat imenovao predsjednika Uprave i dva člana Uprave, kojima sadašnji mandat istječe iduće godine.

Slaparu, koji je dužnost predsjednika Uprave obnašao od svibnja 2013., novi petogodišnji mandat započinje 13. studenoga 2024. Nadzorni odbor dao je suglasnost na prijedlog predsjednika Uprave i ponovno imenovao Uroša Ivaneca i Tadej Čoroli, koji je na dužnost članova Uprave stupio u srpnju 2014. godine. Ivancu ponovno teče petogodišnji mandat 16. srpnja 2024., a Čoroliju 31. srpnja 2024. Članu uprave Blažu Jakiču petogodišnji mandat započeo je 2. ožujka 2023. U upravi je i radnička direktorica Marica Makoter koja je prva imenovan u prosincu 2011.

Tagovi: Triglav, dividenda
PROČITAJ I OVO
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALITIČARI
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALIZA - Tijekom prvog tromjesečja 2024. Ericsson NT je zabilježio pad prihoda od 25% na godišnjoj razini, pad EBITDA-e od 21%, te neto dobit od 6,39 milijuna eura, što je smanjenje od 18% na godišnjoj razini.
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
INVESTICIJE
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
ZABOK - Nakon što je kupio zemljište i ishodio sve potrebne dozvole, PEVEX d.d., prvi hrvatski trgovački lanac počinje graditi prodajni centar u Zaboku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE