GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson zaključio godinu s neto gubitkom

Ericsson zaključio godinu s neto gubitkom
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2024 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
STOCKLHOLM - Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u utorak da je 2023. godinu zaključio s neto gubitkom, uz stagnaciju prihoda pod pritiskom slabe prodaje u Sjevernoj Americi, troškova restrukturiranja i otpisa imovine tvrtke Vonage

Ericssonov neto prihod smanjio se lani za tri posto, na 263,4 milijarde švedskih kruna (23,2 milijarde eura). Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke zadržao se na razini 2022. godine.


Kompanija je prošlu godinu zaključila s gubitkom prije kamata i poreza od 20,3 milijarde kruna, ukazujući na troškove restrukturiranja i otpis 32 milijarde kruna imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage u trećem tromjesečju. U 2022. bilježili su dobit od 27 milijardi kruna.

Kada se isključe troškovi, dobit prije kamata i poreza smanjila se za 34 posto, na 18,1 milijardu kruna.

Kompanija je u 2023. poslovala s neto gubitkom od 26,1 milijardu kruna. U 2022. poslovali su s neto dobiti od 19,1 milijardu kruna.

U ključnom odjelu opreme za mobilne mreže neto prihod potonuo je lani za 11 posto, na 171,4 milijarde kruna, odražavajući upola slabiji rezultat u Sjevernoj Americi zbog znatno smanjenih ulaganja telekomunikacijskih tvrtki nakon rekordne 2021. i 2022. godine, ističu u Ericcsonu.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji.

"Očekujemo da će tržišna nesigurnost protegnuti i na 2024., uz daljni pad tržišta Radio Access Networka (RAN), kada se izuzme Kina, budući da su naši klijenti i dalje oprezni i da se tempo ulaganja u Indiji normalizira", rekao je izvršni direktor Börje Ekholm.

Financijski direktor Carl Mellander najavio je smanjivanje troškova i u 2024., dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze.

Tagovi: Ericsson
PROČITAJ I OVO
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALITIČARI
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALIZA - Tijekom prvog tromjesečja 2024. Ericsson NT je zabilježio pad prihoda od 25% na godišnjoj razini, pad EBITDA-e od 21%, te neto dobit od 6,39 milijuna eura, što je smanjenje od 18% na godišnjoj razini.
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
INVESTICIJE
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
ZABOK - Nakon što je kupio zemljište i ishodio sve potrebne dozvole, PEVEX d.d., prvi hrvatski trgovački lanac počinje graditi prodajni centar u Zaboku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE