GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIP zaprimio manje lista nego prije četiri godine

DIP zaprimio manje lista nego prije četiri godine
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2024 / 15:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je manje lista za travanjske parlamentarne izbore nego na izborima prije četiri godine, pokazuju preliminarni podaci DIP-a.

Od 16. ožujka, kada su se liste mogle podnositi, do Velikog petka, u ponoć, kada je istekao rok za predaju, zaprimljeno je 166 lista, 26 manje nego 2020. godine u kojoj ih je bilo 192 i u kojoj je pandemija koronavirusa diktirala cjelokupni život, pa i onaj izborni.

Najviše lista, po 18, podnijeto je u 1. i 9. izbornoj jedinici, najmanje, samo osam, u 11. jedinici u kojoj bira dijaspora, tj. hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Pojedinosti o tim listama, broju kandidata, dobnoj strukturi, zastupljenosti žena i muškaraca, DIP će iznijeti na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne kada će objaviti i koje su liste pravovaljane i mogu li i službeno u izbornu utakmicu.

DIP za provjeru lista ima 48 sati, no kako bi se izbjeglo da njihova objava 'padne' na Uskrs, njegova će stručna služba učiniti sve da taj proces završi u subotu poslijepodne i da tada krene službena promidžba.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, najviše – pet za srpsku manjinu koja ima pravo izabrati troje zastupnika, najmanje, samo jedan, za mađarsku manjinu koja i bira samo jednog zastupnika.

Stoga je već sada jasno da će tu manjinu i iduće četiri godine u Hrvatskom saboru zastupati Robert Jankovics, kojeg je kandidirala Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Tagovi: dip, izbori
PROČITAJ I OVO
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
POBOLJŠANJE
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
ZAGREB - Zagrebački holding je objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu. Kažu da je zadržano pozitivno poslovanje, nastavljeno razduživanje te da su pokrenute investicije.
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
SOLIDNO
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) u prvom je tromjesečju ove godine ostvario 243,1 milijun eura prihoda ili 4,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela smanjena, za 1,7 posto, na 27,1 milijun eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a objavljenog u utorak.
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
DOBRE BROJKE
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
BERN - Punionica Coca-Cola HBC nadmašila je tržišne prognoze prihoda u prvom tromjesečju u utorak i ponovila da će se njezina operativna dobit ove godine dodatno povećati, podržana snažnom potražnjom za kavom, energetskim i gaziranim pićima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE