GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački holding smanjio dug u 2023.

Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 11:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački holding je objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu. Kažu da je zadržano pozitivno poslovanje, nastavljeno razduživanje te da su pokrenute investicije.

"U prošloj godini Grupa je nastavila s programom restrukturiranja te zadržala trend pozitivnog poslovanja i rasta dobiti, koji se bilježi od 2022. godine", kažu u priopćenju.

"Takvo poslovanje omogućilo je početak razduživanja, odnosno smanjivanja dugova, uz istodobno pokretanje investicijskog ciklusa. Rezultat je tim značajniji jer je ostvaren u okolnostima zadržavanja cijena komunalnih usluga za građane”, rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

"Stabilno i pozitivno poslovanje osnova je za pokretanje projekata obnove komunalne infrastrukture koje planiramo realizirati do 2026. godine. To uključuje nabavku nove opreme i vozila za gospodarenje otpadom, za održavanje cesta te zelenih i drugih javnih površina, što će pridonijeti našoj većoj efikasnosti i poboljšanju kvalitete komunalnih usluga. Uz to, nastavkom ozelenjivanja gradskih površina, na koje je u protekloj sezoni posađeno 8 tisuća stabala, nastavljamo raditi na smanjenju negativnog utjecaja klimatskih promjena na život u urbanim sredinama“, dodao je Novaković.

S ukupno 803.23 milijuna eura prihoda i 785.80 milijuna eura rashoda, Grupa je ostvarila neto dobit od 16.3 milijuna eura, što je za 15.9 milijuna eura veće ostvarenje nego 2022. godine. Istovremeno, zarada prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 92.1 milijun eura, što je za 35 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Rast prihoda i rashoda vezan je uz povećanje opsega usluga opskrbe i distribucije plinom, prodaje lijekova te održavanja čistoće javnih površina. Također, tijekom 2023. potpisane su izmjene Kolektivnog ugovora i provedena je sistematizacija radnih mjesta, čime su povećana materijalna prava radnika te su ujednačena primanja za rad na jednakim poslovima.

Neto dug u odnosu na 2022. godinu smanjen je za 84 milijuna eura, odnosno za 13.4 posto te je na kraju 2023. godine iznosio 545 milijuna eura.

"Ovim značajnim smanjenjem duga Zagrebački holding potvrdio je svoju usmjerenost ka razduživanju, s ciljem jačanja financijske stabilnosti i smanjenja troškova kamata“, rekao je Novaković.

Sredinom 2023. godine Zagrebački holding uspješno je završio i proces refinanciranja obveznice u iznosu od 305 milijuna eura, što predstavlja najveće pojedinačno izdanje obveznica povezanih s održivim poslovanjem u povijesti Republike Hrvatske. Međunarodne agencije povisile su ocjene kreditne sposobnosti Holdinga te time pokazale povjerenje investitora u sposobnost upravljanja rizicima i ostvarivanja pozitivnih rezultata poslovanja.

Tagovi: holding, novaković, tomašević
PROČITAJ I OVO
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
ZAKLADE
Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
RIJEKA - Sveučilište u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence organiziraju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti maritimnih inovacijskih ekosustava.
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
REBRANDING
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
ZAGREB - Meritus ulaganja (ZSE: BSQR), holding društvo hrvatske Mplus Grupe, predstavilo je u sklopu eventa održanog u Klovićevim dvorima u Zagrebu novo ime – BOSQAR d.d.
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
KAVA
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
BEOGRAD - Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don kave, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kave u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.
Carlyle i KfW udružuju snage kako bi preuzeli Thyssenkrupp Marine Systems
VOJNA INDUSTRIJA
Carlyle i KfW udružuju snage kako bi preuzeli Thyssenkrupp Marine Systems
FRANKFURT/DUESSELDORF - Private equity tvrtka Carlyle i njemačka razvojna banka KfW pregovaraju o zajedničkoj kupnji većinskog udjela Thyssenkruppove podmorničke jedinice, rekle su Reutersu tri osobe upoznate s tim pitanjem, što je najnoviji znak kako rat u Ukrajini preoblikuje europski obrambeni sektor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE