GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački holding smanjio dug u 2023.

Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 11:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački holding je objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu. Kažu da je zadržano pozitivno poslovanje, nastavljeno razduživanje te da su pokrenute investicije.

"U prošloj godini Grupa je nastavila s programom restrukturiranja te zadržala trend pozitivnog poslovanja i rasta dobiti, koji se bilježi od 2022. godine", kažu u priopćenju.

"Takvo poslovanje omogućilo je početak razduživanja, odnosno smanjivanja dugova, uz istodobno pokretanje investicijskog ciklusa. Rezultat je tim značajniji jer je ostvaren u okolnostima zadržavanja cijena komunalnih usluga za građane”, rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

"Stabilno i pozitivno poslovanje osnova je za pokretanje projekata obnove komunalne infrastrukture koje planiramo realizirati do 2026. godine. To uključuje nabavku nove opreme i vozila za gospodarenje otpadom, za održavanje cesta te zelenih i drugih javnih površina, što će pridonijeti našoj većoj efikasnosti i poboljšanju kvalitete komunalnih usluga. Uz to, nastavkom ozelenjivanja gradskih površina, na koje je u protekloj sezoni posađeno 8 tisuća stabala, nastavljamo raditi na smanjenju negativnog utjecaja klimatskih promjena na život u urbanim sredinama“, dodao je Novaković.

S ukupno 803.23 milijuna eura prihoda i 785.80 milijuna eura rashoda, Grupa je ostvarila neto dobit od 16.3 milijuna eura, što je za 15.9 milijuna eura veće ostvarenje nego 2022. godine. Istovremeno, zarada prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 92.1 milijun eura, što je za 35 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Rast prihoda i rashoda vezan je uz povećanje opsega usluga opskrbe i distribucije plinom, prodaje lijekova te održavanja čistoće javnih površina. Također, tijekom 2023. potpisane su izmjene Kolektivnog ugovora i provedena je sistematizacija radnih mjesta, čime su povećana materijalna prava radnika te su ujednačena primanja za rad na jednakim poslovima.

Neto dug u odnosu na 2022. godinu smanjen je za 84 milijuna eura, odnosno za 13.4 posto te je na kraju 2023. godine iznosio 545 milijuna eura.

"Ovim značajnim smanjenjem duga Zagrebački holding potvrdio je svoju usmjerenost ka razduživanju, s ciljem jačanja financijske stabilnosti i smanjenja troškova kamata“, rekao je Novaković.

Sredinom 2023. godine Zagrebački holding uspješno je završio i proces refinanciranja obveznice u iznosu od 305 milijuna eura, što predstavlja najveće pojedinačno izdanje obveznica povezanih s održivim poslovanjem u povijesti Republike Hrvatske. Međunarodne agencije povisile su ocjene kreditne sposobnosti Holdinga te time pokazale povjerenje investitora u sposobnost upravljanja rizicima i ostvarivanja pozitivnih rezultata poslovanja.

Tagovi: holding, novaković, tomašević
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE