GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit

HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 11:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) u prvom je tromjesečju ove godine ostvario 243,1 milijun eura prihoda ili 4,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela smanjena, za 1,7 posto, na 27,1 milijun eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a objavljenog u utorak.

Komentirajući rezultate prvog tromjesečja "dobrim", iz HT-a iznose da je rast prihoda ostvaren zbog pozitivnog razvoja poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrih rezultata u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja.

Za neto dobit kažu da je 1,7 posto manja "zbog jedne jednokratne stavke", te da je unatoč stalnim inflacijskim pritiscima na troškove, rast operativnih troškova "uspješno limitiran na 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti".

To je, dodaju, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 6,9 posto u odnosu na prošlu godinu ili na 87,1 milijun eura.

Ulaganja HT-a u prvom su tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, a u drugoj polovici godine planiraju ih, kako kažu, dodatno ubrzati i prijeći razinu iz 2023. godine, kada se uspoređuje bez lanjskih ulaganja u RF spektar.

Iz HT-a podsjećaju i da su uprava i nadzorni odbor 20. ožujka 2024. predložili Glavnoj skupštini raspodjelu neto dobiti iz 2023. tako da se dio neto dobiti od 119,3 milijuna eura iskoristi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,53 eura po dionici.

To je, dodaju, najveća dividenda u posljednjem desetljeću, uz omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,3 posto i rast od 39,1 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Za 2024. kažu da je cilj nastavak rasta poslovanja, sa "nisko jednoznamenkastim povećanjem prihoda te srednje jednoznamenkastim rastom EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023.

Komentirajući rezultate, predsjednik uprave Kostas Nebis ističe da je HT ostvario dobre poslovne rezultate u svim segmentima.

Vjeruje, kako najavljuje, da će HT nastaviti s rastom i dalje, odnosno i s Natašom Rapaić na čelu kompanije, koja u srpnju preuzima funkciju predsjednice uprave.

Tagovi: ht, hrvatski telekom, nebis, rapaić
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE