GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češki vlasnici idu u preuzimanje sarajevske Alpine

Češki vlasnici idu u preuzimanje sarajevske Alpine
PREUZIMANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Alpina d.o.o. Žiri, Slovenija objavit će ponudu za preuzmanje društva Alpina FOGS d.d. Sarajevo, objavila je kompanija u obavijesti na Sarajevskoj berzi.

Alpina Žiri vlasnik je 96,5618 % dionica društva Alpina FOGS i nastojat će kroz ponudu preuzeti preostalih 3,4382 posto dionica.

Objava namjere istiskivanja manjinskih dioničara u Alpini FOGS dolazi nakon što jer 1.septembra prošle godine žirovsku Alpinu kupila češka kompanija K&H u poslu koji je neslužbeno iznosio 20 miliona eura.

Češka tvrtka K&H, koja je dio Franco grupe, sastoji se od 30 kompanija iz Europe, Afrike i Azije, a u vlasništvu je češkog biznismena Františeka Pivode, koji je u kupnji Alpine sarađivao s Romanom Vývodom, jednim od glavnih dioničara češkog holdinga Cimex. Franco Grupa je Alpinu ocijenila kao izvrstan brend olimpijskih prvaka, s velikim potencijalom za rast, koji se temelji na širokom znanju i iskustvu njeih ljudi te bogatoj tradiciji.

Potpunim preuzimanjem Alpine Fogs vlasnici očito žele preduzeti i punu odgovnost za budući razvoj preduzeća Alpina FOGS, koje bilježi stagnaciju i pad broja zaposlenih.

Vrijednost poslovanja iznosila je 2,67 miliona KM prošle godine, što je, istina, više nego 2021. kada je ostvareno 2,06 mil KM, ali manje nego 2020. kada su poslovni prihodi iznosili 2,89 mil KM.

Broj zaposlenih sa 179 u 2020. godini pao je na 122 na kraju prošle godine.

Preduzeće Alpina FOGS ima imovinu vrijednu 4 miliona KM, a u vlasništvu je 55 dioničara. Nakon Alpine Žiri najveći dioničar je Adriatic Osiguranje sa 0,71 posto dionica, a ostali vlasnici su fizička lica.

U sklopu grupacije u BiH posluju i Alpina Bromy d.o.o. Tešanj koja je prošle godine imala vrijednost poslovanja od 9,9 miliona KM i zapošljavala 330 radnika (Alpina Žiri vlasnik 90 posto, Suad Eoša 10 posto) i trgovačko preduzeće Alpina BH d.o.o. Sarajevo ( uz Alpinu suvlasnik i Dževad Karić) čija je vrijednost poslovanja bila 4,14 milion KM. Ova kompanija je imala 41 zaposlenog i ostvarenu dobit od 184,1 hiljada KM.

Tagovi: alpina, Alpina FOGS
PROČITAJ I OVO
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - Nešto više njemačkih kompanija planira povećati cijene, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
DOGAĐAJI
NEM Dubrovnik otkriva dijelove programa
ZAGREB - Organizatori događanja otkrivaju prvu postavu govornika te nekoliko zanimljivosti: BBC Studios i SkyShowtime će održati glavne govore, Izzet Pinto će predstaviti uvide u marketing u zabavnoj industriji, Keshet International i TV NOVA/Voyo će predstaviti svoj hit krimi/triler Extractors.
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
UZLET
Končar: Neto dobit utrostručena u prvom kvartalu
ZAGREB - Nakon četvrte uzastopne rekordne godine po pitanju prihoda, dobiti, profitne marže i novougovorenih poslova, KONČAR je trend rasta u svim poslovnim područjima nastavio i u prvom kvartalu poslovne 2024. godine.
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALITIČARI
Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALIZA - Tijekom prvog tromjesečja 2024. Ericsson NT je zabilježio pad prihoda od 25% na godišnjoj razini, pad EBITDA-e od 21%, te neto dobit od 6,39 milijuna eura, što je smanjenje od 18% na godišnjoj razini.
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
INVESTICIJE
PEVEX počinje graditi prodajni centar u Zaboku
ZABOK - Nakon što je kupio zemljište i ishodio sve potrebne dozvole, PEVEX d.d., prvi hrvatski trgovački lanac počinje graditi prodajni centar u Zaboku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE