GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato se zadržalo blizu rekordnih visina

Zlato se zadržalo blizu rekordnih visina
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 07:57
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata ostale su stabilne u srijedu blizu rekordnog vrha postignutog u prethodnoj sesiji, budući da je povoljna kombinacija inflatornih rizika u nastajanju i tekućih geopolitičkih napetosti poduprla sigurni metal.

Promptno zlato se malo promijenilo na 2351,94 dolara za uncu od 0339 GMT, nakon što je u utorak dosegnulo rekordnu vrijednost od 2365,09 dolara. Fjučersi američkog zlata ojačali su 0,3% na 2369,90 USD.

"Zlato se razlikuje od svojih tradicionalnih ključnih pokretača... Zbog geopolitičkih napetosti, središnje banke na tržištima u razvoju gomilaju zlato kako bi diverzificirale rizik, određena volatilnost kineske valute i pojava rizika od inflacije također pokreću cijene trenutno", ANZ rekao je robni strateg Soni Kumari.

Snažna kupnja središnje banke, sigurni priljevi usred povećanih geopolitičkih rizika i potražnja od fondova koji prate zamah potaknuli su rast poluga od 14% do sada ove godine.

Očekuje se da će izvješće o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u (CPI) za ožujak koje treba biti objavljeno u 12:30 GMT pokazati da je međugodišnji CPI porastao na 3,4%, dok se predviđa usporavanje temeljnog CPI na 3,7%, prema anketi Reutersa.

Tržišta također čekaju zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u ožujku koji je zakazan za 18:00 GMT. Fed je prošli mjesec držao kamatne stope stabilnima u rasponu od 5,25%-5,50% i naznačio da i dalje očekuje njihovo smanjenje za 75 baznih bodova do kraja 2024.

Snažno izvješće o zapošljavanju u SAD-u prošlog tjedna koje je nadmašilo predviđanja, potaknulo je više pitanja o izvedivosti smanjenja stopa ove godine.

Više kamatne stope smanjuju privlačnost držanja zlata koje ne donosi prinos.

Spot srebro se malo promijenilo na 28,15 dolara za uncu, nakon što je u utorak dosegnulo najviše razine od lipnja 2021.

"Vidimo da će srebro nadmašiti zlato ove godine i očekujemo da će se potražnja za ulaganjima koja je zaostajala za cijene srebra okrenuti i počet ćete vidjeti kako cijene upravo sada dobivaju zamah", dodao je ANZ Kumari.

Platina je pala za 0,1% na 978,50 USD, a paladij je pao za 0,2% na 1.090,78 USD.

Tagovi: ZLATO, SREBRO, PLATINA
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE