GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato na novom rekordu

Zlato na novom rekordu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 09:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata nastavile su rekordnih pohod u ponedjeljak, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i privlačnošću metala kao sigurnog utočišta.

Spot zlato je dodalo 1,32% i trgovalo se na 2.265,53 USD po unci. Fjučersi američkog zlata porasli su više od 2% na 2.286,39 USD po unci.

"Mislim da je ovo stvarno uzbudljiv trenutak u zlatu", rekao je Joseph Cavatoni, tržišni strateg Svjetskog vijeća za zlato, rekao je u ponedjeljak za CNBC. "Ono što ga zapravo pokreće je, mislim, da mnogi tržišni špekulanti stvarno dobivaju to povjerenje i utjehu [u] rezovima Fed-a", rekao je.

Promatrači tržišta očekuju da će američka središnja banka smanjiti stope u svibnju ili lipnju.

Ključni Fedov pokazatelj inflacije za veljaču porastao je 2,8% na godišnjoj razini, prema podacima objavljenim prošlog petka — što će vjerojatno zadržati središnju banku SAD-a na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa.

Fed je ostao bez kamatnih stopa na kraju svoje nedavne sjednice u ožujku, ali je ostao pri svojoj prognozi tri smanjenja kamatnih stopa ove godine.

Cijene zlata obično su u obrnutoj korelaciji s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u usporedbi s imovinom s fiksnim prihodom kao što su obveznice, koje bi donosile slabije povrate u okruženju s niskim kamatama.

Cijene poluga također su bile potaknute povećanjem inozemne potražnje, prema Caesar Bryanu, upravitelju portfelja u tvrtki za upravljanje investicijama Gabelli Funds.

"U Kini je privatne ulagače privuklo zlato jer je sektor nekretnina loše prošao", rekao je Bryan, dodajući da je kinesko opće gospodarstvo ostalo slabo, a njezino tržište dionica i valuta nisu dobro funkcionirali.

Dosadašnji rast zlata bio je potaknut snažnim kupnjama od svjetskih središnjih banaka u pokušaju diversifikacije portfelja rezervi zbog geopolitičkih rizika, domaće inflacije i slabosti američkog dolara, rekao je Cavatoni iz Svjetskog vijeća za zlato.

Tagovi: ZLATO, CIJENE ZLATA, SREBRO, KAMATE, FED
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE