GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju

Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 07:51
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata porasle su u petak i dosegnule povijesni vrhunac jer su kupnje središnje banke usred geopolitičkih napetosti održale zamah za žuti metal, dok snažni ekonomski podaci iz SAD-a nisu uspjeli smanjiti njegovu privlačnost.

Spot cijena zlata je porasla za 0,5% na 2384,34 dolara po unci od 03:45 GMT. Zlatna poluga dosegla je rekordnu razinu od 2395,29 ranije tijekom sesije. Futuresi američkog zlata ojačali su 1,2% na 2401,80 USD.

"Jedna stvar koja definitivno ispunjava kupnju zlata od središnjih banaka su ratovi koji se događaju diljem svijeta, ako pogledamo kroz povijest to se uvijek događalo jer je zlato sigurno utočište", rekao je analitičar ACY Securities Luca Santos.

Unatoč nedavnim vrućim podacima o inflaciji i snažnom izvješću o zapošljavanju u SAD-u prošlog tjedna koji su potaknuli više pitanja o izvedivosti smanjenja kamatnih stopa ove godine, poluge su spremne za četvrti tjedni rast zaredom i do sada su tijekom godine porasle za više od 15%.

"Očekujemo da će cijene zlata porasti u sljedeća dva mjeseca. Iz tehničke perspektive, ovaj porast je rezultat izbijanja cijena zlata iz rekordnog 42-mjesečnog razdoblja konsolidacije. To je poput spiralne opruge koja je sada puštena", rekao je Vincent Tie, voditelj prodaje u trgovcu Silver Bullion.

Više kamatne stope smanjuju privlačnost držanja zlata koje ne donosi prinos.

Drugdje, Europska središnja banka držala je rekordno visoke kamatne stope, ali je signalizirala da bi mogla početi sa smanjenjem već u lipnju.

Spot cijena srebra poraslo je 1% na 28,75 USD po unci, dosegnuvši najviše razine od veljače 2021.

"Kao i kod prošlih porasta cijena plemenitih metala, srebro će nadmašiti zlato nakon što izbije. Već vidimo kupce upućene u ovo ponašanje kako se posljednjih mjeseci postavljaju za srebro", rekao je Tie.

Platina je porasla za 0,7% na 986,65 USD, a paladij je porastao za 0,1% na 1049,83 USD. Sva trojica bila su na putu za tjedni dobitak.

Tagovi: zlato, cijene zlata, srebro, platina, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE