GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Span u fokusu, indeksi porasli treći uzastopni tjedan

Zagrebačka burza: Span u fokusu, indeksi porasli treći uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2023 / 07:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Treći uzastopni pozitivni tjedan na Zagrebačkoj burzi ujedno označava i odličan početak drugog kvartala nakon što su oba glavna indeksa u prvom tromjesečju ostvarila dvoznamenkasti rast.

U fokusu investitota bile su dionice Spana, dok se Zagrebačka banka zbog isteka prava na dividendu i Ericsson Nikola Tesla zbog razočaravajuće dividende bili na meti rasprodaje.

CROBEX je u tjednu ojačao 0,1 posto, na 2.255 bodova, a CROBEX10 za 1,1 posto, na 1.298 bodova. Oba indeksa ojačala su treći tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima prošloga je tjedna najviše porastao Crobexindustrija, za gotovo 5 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 2,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,2 milijuna eura, što je otprilike 400 tisuća više nego u tjednu ranije.

Najveći promet, 1,4 milijuna eura, ostvaren je dionicom Spana, kojoj je cijena porasla za 9,47 posto, na 57,80 eura. U četvrtak je cijena te dionice dosegnula novu rekordnu razinu od 58 eura za dionicu.

S prometom od oko 536 tisuća eura slijedila je dionica Zagrebačke banke, pri čemu joj je cijena potonula za 13,69 posto, na 10,5 eura te je bila najveća prošlotjedna gubitnica.

U srijedu je za tu dionicu nastupio ex-dividend date, odnosno od tada se njome trguje bez prava na isplatu dividende od 1,69 eura, pa joj je toga dana cijena korigirana za otprilike taj iznos.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 442 tisuće eura prometa. Cijena joj je porasla 1,3 posto, na 4,55 eura.

Znatniji promet imala je još i dionica Ericssona Nikole Tesle, 329 tisuća eura. Cijena joj je pala 2,2 posto, na 226 eura.

Uprava i Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle u četvrtak su predložili glavnoj skupštini odluku o isplati dividende od šest eura po dionici, što daje dividendni prinos od otprilike 2,7 posto. To je za 2,5 eura manja dividenda od one koja je dioničarima isplaćena prošle godine, a koja je iznosila 64 kune po dionici.

Među likvidnijma, najveće dobitnice bile su dionice AD Plastika, sa skokom cijene za 11,8 posto, na 15,6 eura, te FTB Turizma, za 10,8 posto, na 185 eura.


Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 55 dionica, pri čemu je cijena njih 31 porasla, 15 pala, a 11 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Zagrebačka banka, Span, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE