GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna u plusu pola posto

Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna u plusu pola posto
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u petak su Crobexi porasli oko pola posto, ostvarivši znatne dobitke na tjednoj razini, a pritom su u fokusu investitora bile dionice Podravke, koja je poskupjela na krilima dobtih poslovnih rezultata za prvo polugodište te Spana, čija je cijena dosegnula novu rekordnu razinu.

Crobex indeks u petak je porastao 0,45 posto, na 2.418 bodova, a Crobex10 za 0,54 posto, na 1.415 bodova. Tako su dosegnuli nove najviše razine od 2010. godine, od kada su dostupni podaci na web stranici ZSE.

Također, ostvarili su znatne dobitke i na tjednoj razini, pa je u odnosu na početak tjedna Crobex u plusu oko 1,9, a Crobex10 gotovo 2,5 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 1,76 posto, dok je jedino pao Crobextransport, za 0,88 posto.

Redovni promet dionicama bio je 1,3 milijuna eura, što je otprilike 200 tisuća više manje nego jučer.

Najlikvidnija je bila dionica Podravke, kojom je ostvareno 317 tisuća eura prometa. Cijena joj je ojačala 1,72 posto, na 118 eura.

Ta prehrambena kompanija izvijestila da je da u prvom polugodištu na razini grupe ostvarila neto dobit od 45,2 milijuna eura, što je rast od 72 posto ili 18,9 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući jednokratnom utjecaju poreznih olakšica. Kada se isključe učinci njezine primjene, normalizirana neto dobit Grupe u prvih šest mjeseci iznosila je 26 milijuna eura i viša je za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. Istodobno, prihodi su joj porasli 8 posto, na 346,3 milijuna eura.

U fokusu je danas bila i dionica Spana, kojom je ostvareno 247 tisuća eura. Cijena joj je skočila 2,31 posto, na 71 euro, dosegnuvši novu rekordnu razinu.

Znatan promet imala je i povlaštena dionica Adrisa, u visini od 149 tisuća eura, a cijena joj je stagnirala na 58,4 eura.

Promet iznad 100.000 eura imala je još i dionica Končara D&ST, pri čemu joj je cijena pala 0,7 posto, na 705 eura.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Uljanik plovidbe, za 4,84 posto, na 19,5 eura. Najviše je pala cijenadionice Varteksa, za 19,35 posto, na 50 centi.

Na burzi se danas trgovalo s ukupno 27 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 10 pala, a pet se nije mijenjala.

Tagovi: Zagrebačka burza, pODRAVKA, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE